Juoksumaton tehokas käyttäminen kalorien polttamiseen

juoksumatto

Juoksumatto on erinomainen väline tehokkaaseen kalorien polttamiseen ja kestävyyden kehittämiseen. Se tarjoaa mahdollisuuden juosta, kävellä tai tehdä monipuolisia intervalliharjoituksia sisätiloissa, mikä on erityisen hyödyllistä silloin, kun ulkona liikkuminen ei ole mahdollista. Tässä blogitekstissä käsittelemme vinkkejä ja tekniikoita, joiden avulla voit hyödyntää juoksumattoa tehokkaasti kalorien polttamiseen.

1. Aloita lämmittelyllä

Kuten millä tahansa harjoituksella, myös juoksumatolla treenaamisen tulisi alkaa kevyellä lämmittelyllä. Kävele tai hölkkää hitaasti muutaman minuutin ajan, jotta lihakset aktivoituvat ja verenkierto vilkastuu. Näin vältät mahdolliset vauriot ja treeni lähtee paremmin käyntiin. Juoksumatolle on myös henkisesti helpompi mennä, kun tietää sen alkavan kävelyllä juoksemisen sijaan.

2. Säädä nopeus ja kaltevuus sopivaksi

Juoksumatossa voit säätää sekä nopeutta että tason kaltevuutta. Aloita maltillisilla asetuksilla ja lisää intensiteettiä asteittain. Korkeampi nopeus ja suurempi kaltevuus vaativat enemmän energiaa, jolloin kalorien polttaminen tehostuu. Se on kuitenkin hyvin rankkaa, minkä vuoksi onkin hyvä löytää itselle sopivat asetukset. Liiallinen rasitus heti treenin alussa voi väsyttää kehoa niin paljon, että treeni jää jopa kesken. Tällöin energiaa kuluu huomattavasti vähemmän kuin pitkäkestoisemmassa, mutta vähemmän rankassa treenissä.

3. Kokeile intervalliharjoittelua

Intervalliharjoittelu on erinomainen tapa polttaa kaloreita juoksumatolla. Kokeile esimerkiksi 1 minuutin kovaa juoksua tai juoksumattoon hyppelyä, ja sen jälkeen 1-2 minuutin palautumisjaksoa kevyellä kävelyllä. Toista näitä intervallisyklejä 10-20 minuutin ajan saadaksesi sykkeen nousemaan ja kalorien palamaan tehokkaasti. Intervalliharjoitukset nostavat myös kuntoa, jolloin jaksat tehdä hieman enemmän seuraavalla kerralla kuluttaen enemmän energiaa.

4. Hyödynnä sykemittaria

Useimmissa juoksumatoissa on sykemittari, joka mittaa sykettäsi harjoituksen aikana. Juoksumattojen sykemittari on monesti huonosti sijoiteltua kovaa juoksua varten, joten ranteessa tai muualla kehossa oleva sykemittari voi olla parempi. Tarkkaile sykettäsi, sillä optimaalinen kalorien polttaminen tapahtuu yleensä 70-85% maksimisykkeestäsi. Sykemittarin avulla voit säädellä harjoituksen intensiteettiä ja saada maksimaalisen hyödyn irti treenistä. Sykkeet ylös ottamalla pystyt myös keräämään dataa kehityksestäsi.

5. Yhdistä voimaharjoitteluun

Voimaharjoittelu on loistava tapa lisätä kalorien palamista. Voit hyödyntää juoksumatolla esimerkiksi korkean kaltevuuden kävelyä tai juoksua, jolloin rasitat tehokkaasti alaraajojen lihaksia. Voit myös tehdä kehonpainoharjoituksia maton vieressä, kuten kyykkyjä, punnerruksia tai askelkyykkyjä. Lihasmassa kuluttaa energiaa myös levossa, eli se lisää kulutustasi vaikka et tekisi mitään. Voimaharjoittelu esimerkiksi kuntosalilla on myös mukavaa vaihtelua pelkälle juoksulle.

Kiinnostaako sinua horoskoopit? Lue lisää täältä