Liikuntalajit

Erilaisia liikuntalajeja on lukuisia. Kaikille löytyy joukosta varmasti jotakin mielenkiintoista. Etsiessä itselle sopivaa lajia kannattaa miettiä, mitä liikunnalta haluaa.

Haluaako harrastaa yksin, jonkun kanssa, isossa ryhmässä? Haluaako liikkua kotona, ulkona tai salilla? Oletko harrastanut lapsena jotain liikuntaa joka on ollut mieleistä? Miksi et herätettelisi vanhoja muistoja ja kokeilisi samaa lajia aikuisiällä.

Oletko miettinyt kokeilevasi nyrkkeilyä, mutta aloittaminen pelottaa? Mene rohkeasti kokeilemaan. Jos ei uskalla ikinä kokeilla mitään uutta, ei voi löytääkää mieleistä liikuntaharrastusta.

Monia harrastuksia pääsee kokeilemaan ilmaiseksi, tai ainakin pienellä maksulla. Kokeilemalla saa vähän alkutuntumaa ja voi miettiä olisiko tämä minun juttuni. Erilaiset liikuntalajit sopivat erilaisille ihmisille. Toiset lajit ovat parempia jos tarkoituksena on esimerkiksi painon pudottaminen.

Lihaskuntoa kasvatettaessa taas esimerkiksi kuntosali on parempi vaihtoehto kuin uinti. Uiminen on taas kipupotilaalle parempi vaihtoehto kuin seinäkiipeily.

Tilastojen perusteella suomalaiset harrastavat eniten kävelylenkkejä, kotivoimistelua ja pyöräilyä. Näiden suosio saattaa perustua niiden helppoon toteuttamiseen keskellä arkea. Myös uinti, hiihto ja kuntosaliharjoittelu ovat kansamme suosikkeja. Suomalaisista runsaat 70% on käynyt kävelylenkillä viimeisen kuukauden aikana. Tästä voi päätellä viehätyksemme liikunnan helppouteen.

Ei muuta kuin lenkkarit jalkaan ja ovesta pihalle.

Ryhmämuotoisista liikuntalajeista ylivoimaisesti suosituin muoto on jääkiekko. Salibandya ja lentopalloa pelaa myös iso joukko suomalaisista.

Liikuntalajeja voi jaotella seuraavasti, perässä esimerkkilajeja

Yleisurheilu: hypyt, juoksut, heitot

Talviliikunta: hiihto, luistelu, laskettelu

Palloilu: koripallo, käsipallo, jalkapallo, golf

Vesiliikunta: uinti, vesijuoksu, vesipelastus

Luontoliikunta: suunnistus, retkeily, vaellus

Tanssiliikunta: zumba, baletti, hiphop

Voimistelu: telinevoimistelu, rytminen voimistelu, trampoliinivoimistelu

Liikuntalajeissakin näkyy trendit

Uusia lajeja tulee esiin jatkuvasti ja joihinkin ihmiset hurahtavat ihan täysin. Viime vuosina Suomessa kiinnostusta on löytynyt useaan uudehkoon lajiin. HIIT the ground – on toiminnallista kehonpainoharjoittelua. Hiitissä käytetään omaa kehoa vastuksena. Hiit treenit ovat monipuolisia, mutta raskaita. Hiit the ground harjoituksissa liikkeitä tehdään intervalli jaksoisesti. Hiit kehittää keskivartaloa, voimaa, vakautta ja tasapainoa.

Harjoitteet ovat siis hyvin tehokkaita.

Hiit harjoituksia voi tehdä kotona. Hiit tunteja järjestetään myös ohjatusti liikuntakeskuksissa. Omasta kehosta huolehtiminen kiinnostaa ihmisiä. Tämän vuoksi Fascia Methdod on saanut suomalaiset hullaantumaan harjoitteiden saloihin. Fascia Method harjoituksia voi tehdä kotona, mutta hyvin suosittuja ovat olleet ryhmämuotoiset harjoitteet. Fascia method on kehonhuoltoa. Siinä tehdään liikkeitä jotka ovat rauhallisia eivätkä rasita paikkoja. Fascia method lisää tietoisuutta omasta kehosta ja sen tarpeista. 

Suomalaiset ovat myös aktiivisia joogaajia. Joogan suosio perustunee sen rauhoittavaan vaikutukseen. Elämme hektistä elämää, tietoinen läsnäolo ja keskittyminen omaan itseenä on välillä paikallaan. Joogaaminen on hyvä tapa ottaa pieni aikalisä.

Joogassa tehdään erilaisia asentoharjoituksia ja meditaatiota. Jooga voi olla jopa terapeuttista.