Golfbuumi jatkuu huimana – 157 000 harrastajan raja rikki

Suomen Golfliiton jäsenseurojen jäsenmäärä kasvoi merkittävästi toista vuotta peräkkäin. Nuorten esiinmarssi jatkuu, ja aloittamisen syissä korostuvat edelleen luonnosta nauttiminen, liikunta ja terveydestä huolehtiminen.

Suomen Golfliiton 132 jäsenseuran kokonaisjäsenmäärä oli elokuun lopussa tehdyn vuositarkastuksen mukaan 157 175. Vuosi sitten jäsenmäärä oli 148 190, joten kasvua on 8985 pelaajaa eli reilut 6 %. Kasvua oli jopa enemmän kuin viime vuonna, ja golfareiden ennätysmäärä meni uusiksi toista vuotta peräkkäin.

Golfliitto on Suomen suurin lajiliitto rekisteröityneillä harrastajilla mitattuna. Rekisteröityneiden harrastajien kokonaismäärä ylitti 140 000 rajapyykin vuonna 2010 ja harrastajamäärä pysyi pitkään sen tuntumassa.

Vuosi 2021 oli monilla tavoin toisintoa viime vuodesta – jäsenmäärä kasvoi ympäri Suomea kaikilla alueilla, ja kiinnostus golfiin pysyi korkealla. Etenkin juniorit ja nuoret aikuiset ovat edelleen löytäneet golfkentille sankoin joukoin. Golfin ajokortin, Green Cardin, on suorittanut tänä vuonna jo yli 16 500 pelaajaa, joista valtaosa jatkaa lajin parissa ja liittyy golfseuran jäseneksi.

Golfliiton hallinnoimassa uusien jäsenten kyselyssä suurimpana lajin aloittamisen syynä on perheen tai ystävän suosittelu. Koronapandemian aikana syissä ovat aiempaa enemmän korostuneet myös luonto, liikunta ja sopivaan tilaisuuteen tarttuminen.

”Kiinnostus lajiin näkyy monella rintamalla, ja jäsenmäärän kasvu on upea uutinen koko Suomi Golfille. Mahtavaa, että yhä useampi suomalainen on löytänyt golfin omaksi lajikseen monista vaihtoehdoista. Minua ilahduttaa etenkin se, että naiset ja perheet ovat löytäneet tiensä viheriöille”, puheenjohtaja Hanna Hartikainen kertoo.

Poikkeusolojen aikana golftoimialalla toiminnan keskiössä on ollut turvallisuus ja harrastamisen mahdollistaminen. Golfliiton toiminnanjohtaja Juha Korhonen antaa tunnustusta asiassa kaikille golfyhteisöille. Seuraavana haasteena on uusien pelaajien pitäminen harrastuksen parissa.

”Iso kiitos kaikille golfyhteisöille, töitä on tehty hartiavoimin ja pitkää päivää. Lajimarkkinoinnissa ja golfin näkyvyydessä on päästy paljon eteenpäin. Golfbuumin hyödyntämisessä ja uusien pelaajien sitouttamisessa tarvitaan yhteistyötä meiltä kaikilta. Golfliitto jatkaa tukitoimiensa vahvistamista, jotta voimme auttaa golfyhteisöjä onnistumaan yhä paremmin tulevaisuudessakin”, toiminnanjohtaja Korhonen kertoo.

Suurin kasvu nuorissa

Pelaajamäärät kasvoivat kaikissa segmenteissä, mutta suhteellisesti eniten junioreissa. Junioreiden määrä kääntyi lähes kymmenen vuoden laskun jälkeen kasvun puolelle vuonna 2019, ja jatkaa nyt erittäin vahvalla kasvukäyrällä.

Rekisteröityjä junioreita (21 vuotta ja alle) on nyt 17 117, mikä on 1559 enemmän kuin vuosi sitten – kasvua reilu 10 %. Junioreista poikia on 13 025 ja tyttöjä 4092. Poikien määrä kasvoi 9 % ja tyttöjen 12 %. Kaikista pelaajista junioreiden määrä on noin 11 %.

Naisgolfarien määrä rikkoi uuden rajapyykin ja on nyt 40 569, joka tarkoittaa reilu 6 % kasvua. Kaikkiaan Suomen golfareista naispuoleisia pelaajia tytöt mukaan lukien on reilut 28 %.

Miesten osuus kasvoi 5 % ja on nyt 99 489. Nuoret aikuiset miehet ovat olleet suurin aloittajaryhmä jo useamman viime vuoden ajan.

Toiminnanjohtaja Korhonen uskoo turvallisten ulkoilmaharrastusten suosimisen lisäksi taustalla olevan golfin raikastunut imago. Kasvanut medianäkyvyys sekä perinteisissä medioissa että somessa, upea kilpagolfmenestys, #muntapapelata-tarinat sekä lajin arkipäiväistyminen ovat muokanneet maaperää niin että golf nähdään kiinnostavana lajina.

Jäsendataa ja muita kauden tunnuslukuja tullaan analysoimaan tarkemmin golfin toimialaraportissa, joka valmistuu kauden päätteeksi marraskuussa.

Lisää golfareita kaikkialle Suomeen

Golfliiton 132 jäsenseuraa jaetaan kuuteen alueeseen, joista kaikilla jäsenmäärä nousi. Seuratasolla jäsenmäärä nousi tai pysyi samana 103 seurassa ja laski 29 seurassa. Suomen suurimmaksi seuraksi nousi kirkkonummelainen Kurk Golf, jossa oli elokuun lopussa 5737 jäsentä.

Alueellisesti eniten kasvua tuli Uudellamaalla, 9 %. Alueen ja koko maan suurin jäsenmäärän kasvu oli Kurk Golfissa, myös Hill Side Golf Clubin jäsenmäärä lisääntyi lähes tuhannella.

Pohjanmaalla ja Lounais-Suomessa molemmissa kasvua oli 7 %. Lounais-Suomessa pari seuraa saivat yli kolmesataa uutta jäsentä. Pohjanmaalla kasvua oli lähes kaikkialla, eniten Kokkolan Golfissa.

Itä-Suomessa kasvua tuli yli 4 %, eniten Mikkelissä Golf-Porrassalmella sekä Karelia Golfissa.

Keski-Suomessa kasvua tuli 3 %, joista kolmasosa ilahduttavasti junioreista. Suurimpana veturina oli Nokia River Golf. Pohjois-Suomessa jäsenmäärä kasvoi 2 %. Suomen pohjoisin kenttä, Levi Golf, kasvatti jäsenmääräänsä yli 100 jäsenellä.

Suomen Golfliitto