Kotimainen laskettelukausi 2020–21 oli ennätyksellinen – suosion odotetaan jatkuvan myös tulevana talvena

Suomen Hiihtokeskusyhdistys ry:n (SHKY) teettämän Laskettelijatutkimuksen mukaan kaudella 2020–21 Suomessa laskettelua harrasti ennätysmäärä ihmisiä. SHKY odottaa suosion jatkuvan myös tulevalla kaudella. Levi ja Ruka avaavat uuden laskettelukauden 8.10.2021.

Suomen Hiihtokeskusyhdistys ry:n (SHKY) teettämän ja IRO Researchin toteuttaman Laskettelijatutkimuksen mukaan kaudella 2020–21 Suomessa harrasti laskettelua 976 100 henkilöä. Lukumäärä on koko SHKY:n mittaushistorian suurin.

Aiempi harrastajamäärien huippulukema mitattiin vuonna 2014, jolloin laskettelua harrastavia henkilöitä oli 905 000. Vuonna 2016 harrastajia oli 876 600 henkilöä ja vuonna 2018 811 100 henkilöä. Vuodesta 2018 vuoteen 2021 harrastajamäärien kasvu on ollut merkittävä, noin 20 %.

– Nyt nähtävä laskettelun suosion kasvu on useiden tekijöiden summa. Kaudella 2020–21 yksi merkittävistä tekijöistä oli se, miten hyvin Suomen laskettelukeskukset onnistuivat luomaan terveysturvalliset olosuhteet laskettelun harrastamiselle koronaepidemiasta huolimatta, SHKY:n toiminnanjohtaja Harri Lindfors kertoo.

Toinen merkittävä tekijä laskettelun suosiossa on Lindforsin mukaan lajin yhteisöllisyys ja elämyksellisyys.

– Laskettelijatutkimuksen mukaan laskettelua pidetään koko perheen lajina, jossa sekä naiset että miehet ovat yhtä lailla edustettuina. Taloudet, joissa on kouluikäisiä lapsia, nousevat tutkimuksessa erityisesti esiin laskettelua harrastavana ryhmänä. Tänä päivänä harrastuksilta kaivataan entistä enemmän elämyksellisyyttä ja laskettelu pystyy sitä tarjoamaan eri muodossa useille eri kohderyhmille, Lindfors avaa tutkimuksen tuloksia.

Kolmas esiin nouseva tekijä laskettelun suosion kasvamisessa löytyy lajin sisältä. Laskettelijatutkimuksen mukaan lumilautailua harrastavien henkilöiden määrä on kasvanut vuodesta 2018 vuoteen 2021 52 %.

– Lumilautailussa on käynnissä selvä uudelleentuleminen lajin vuosituhannen alun huippuvuosien jälkeen, Lindfors kertoo.

Merkittävänä laskettelun suosiota lisänneenä tekijänä Lindfors näkee myös viime talvena vallinneet sääolosuhteet.

– Laskettelukausi 2020–21 jäi monen mieleen talvisena ja lumisena aina eteläisintä Suomea ja rannikkoseutuja myöden, mikä osaltaan innosti suomalaisia rinteeseen.

Laskettelijatutkimuksessa selvitettiin myös odotuksia tulevaa laskukautta varten.

– Tutkimuksen mukaan kaudella 2021–22 laskettelua aivan varmasti jatkaa 42 %, hyvin todennäköisesti 34 % ja mahdollisesti 19 % kotimaisista talouksista. Harrastamisen jatkamisen puolesta puhuvat etenkin harrastuksen elämyksellisyys sekä se, että kyseessä on perheen yhteinen harrastus, Lindfors avaa tulevan kauden näkymiä.