Näin vältät suurimmat loukkaantumiset kuntosalilla

personal trainer

Kuntosalit ovat yleistyneet hurjasti viime vuosikymmeninä. Salilla pumppaaminen isoilla painoilla on jatkuvasti esillä viihteessä, mistä monet saavat intoa alkaa treenaamaan kovaa. Puutteellinen tietotaito ja käytännön osaaminen voivat kuitenkin aiheuttaa vakaviakin vammoja koko loppuelämäsi ajaksi. Lue seuraavat vinkit, joiden avulla voit minimoida riskit ja jatkaa treeneistä nauttimista.

Lämmittele kunnolla ja varmistu liikeradoista

Jo pienestä pitäen liikuntaharrastuksissa painotetaan lämmittelyä. Tämä pätee myös kuntosalille – kun lämmittelet treenisi lihakset kunnolla ennen raskaita sarjoja, riskit pienenevät. Olkapäät ovat erityisen riskialttiit treenatessasi ylävartaloa ja polvet jalkapäivinä. Lämmittelyn voit hoitaa esimerkiksi lyhyellä aerobisella liikunnalla, kuten kevyellä hölkällä tai porraskoneella. 

Tämän lisäksi pitkät sarjat pienillä painoilla saavat lihakset lämpenemään ja veren virtaamaan. Pitkien sarjojen avulla pystyt myös parantamaan liikeratoja, sillä väärillä liikeradoilla voit satuttaa itsesi. Mikäli olet vielä aloittelija, eikä liikeradat ole täysin hallussa, personal trainer toimii tehokkaana opettajana. Jos tiedät olkapäiden tai polvien kipeytyvän helposti, jätä suosiolla niitä paljon rasittavat liikkeet välistä ja korvaa jollain toisella.

Sattuuko sinua kiinnostamaan Nato ja Suomen Puolustusvoimat? Lue täältä lisää

Valitse itselle sopiva tapa treenata äläkä laita liikaa painoja

Yleisesti ottaen myös valitsemallasi tavalla treenata on merkittävää vaikutusta loukkaantumisiin. Olet todennäköisesti nähnyt lihaksikkaita kehonrakentajia treenaamassa pienillä painoilla. Tämä ei johdu välttämättä voimasta, vaan treeniohjelmasta. Pienillä painoilla treenaaminen, milloin voit korostaa täydellisiä liikeratoja, lihaksen jännitystä ja maksimoida lihaspaineen, vähentää myös kehoon kohdistuvaa painetta. Pieni lipsahdus liikeradassa ei todennäköisesti vaikuta jänteisiin niin paljon pienellä painolla kuin isolla. Jos tavoittelet voimaa, silloin sinun on treenattava isoilla painoilla. Muissa tapauksissa myös pidemmät sarjat toimivat – etkä riko kehoasi yhtä helposti. Personal trainer on oiva apu valitsemaan sinulle oikean tavan treenata tavoitteiden perusteella. Hänen avullaan saat uusia ajatuksia ja tietoa treenaamiseen liittyen.

Yleensä kuntosalilla syntyvät vammat ovat peräisin vääristä liikeradoista tai liian suurista painoista. Konsultoimalla personal traineria tai kokeneempaa treenaajaa löydät itsellesi sopivat metodit lihaskunnon ja voiman kasvattamiseen. Ole kuitenkin varovainen joka tapauksessa, sillä yksikin pieleen mennyt toisto voi johtaa rajoittuneeseen käsien liikkeeseen tai vastaavaa. Toivottavasti nämä vinkit auttavat, mukavia ja turvallisia treenihetkiä!