Painonpudotusvinkit keski-ikäisille naisille

Keski-iässä aineenvaihdunta hidastuu ja syömisten tarkkailemisen tärkeys korostuu. Muista lisätä ruokavalioosi hedelmiä ja kasviksia. Uppopaistetut ja rasvaiset ruuat kannattaa unohtaa kokonaan kuten myös valkaistu sokeri. Kun ikää tulee lisää, on painonhallinta yhä vaikeampaa. Tiukka ruokavalio ja liikuntaharrastus ei tunnu aina riittävän. Yli 40-vuotias nainen tarvitsee kaiken tarpeellisen tiedon jotta painonpudotus ja -hallinta onnistuu.

Haasteet

Rasvakudosta vastaan taistelu ei ole helppoa ikinä, mutta varsinkin vanhemmiten taistelu saa uuden ulottuvuuden. Ikääntyessä aineenvaihdunta hidastuu ja lihasmassa alkaa kadota on painonpudotus vaikeaa. Keho reagoi ruokavaliomuutoksiin ja liikuntaan eri tavalla kuin aikaisemmin. Myös kalorit palavat hitaammin kuin aikaisemmin. Aikaisemmin liikunta tuntui kevyeltä, mutta ikääntyessä tarvitaan enemmän energiaa ja vaivaa jotta päästään samalle rasitustasolle kuin aikaisemmin. Hormonaaliset muutokset saattavat viedä mielen matalaksi ja pelkkä ajatus liikkumisesta voi tuntua vastenmieliseltä. Haasteet on kuitenkin tehty voitettaviksi. Jaksaminen on tärkeää, joten lue täältä vinkit unirytmin parantamiseksi.

Luota itseesi

Laihduttaminen on vaikeaa jos aikaisemmin ei ole tarvinnut tehdä juurikaan mitään hyvinvoivan kehon eteen. Mitä myöhempään liikunnan harrastamisen ja terveellisen ruokavalion noudattamisen aloittaa, sitä vaikeammalta se tuntuu. Mahdotonta se ei kuitenkaan ole. Moni turhautuu siihen, kun tuloksia ei ala näkyä välittömästi kovista ponnisteluista huolimatta. Motivaatio alkaa laskea kun vyötärön ympärys ei pienene eikä kunto tunnu kohoavan. Tulokset näkyvät hitaasti, joten luota itseesi ja siihen, että ponnistelemalla saavutat haluamasi tulokset. Mitä realistisemmat tavoitteet ovat, ja välietapit oikein aikataulutettu, sitä varmemmin myös tulokset on saavutettavissa. Kunto kohoaa lähes huomaamatta ja lihasmassan kasvu takaa sen, että sydän ja keuhkot voivat hyvin ja liikkuvuus paranee.

Valitse oikea liikuntalaji

Vauhdikkaimmat zumbat ja spinning-tunnit eivät ehkä enää houkuttele, eikä niiden tarvitsekaan. Jos et ole harrastanut liikuntaa aikaisemmin, lähde liikkeelle kokeilevalla asenteella ja mieti, mikä olisi juuri sinulle sopiva laji. Haluatko harrastaa yksin, sulautua muiden joukkoon, tai pelata jotakin joukkuelajia? Aloita liikkuminen reippailla kävelylenkeillä joko yksin tai kaverin kanssa, kokeile ohjattua ryhmäliikuntaa tai lähde aamu-uinnille. Jos et löydä ystäväpiiristäsi kaveria liikkumaan, kysy naapurilta tai joltakin työkaveriltasi, jos joku innostuisi lähtemään kanssasi uuden harrastuksen pariin. Valitse sellainen tapa liikkua, josta todella nautit. Harrastamisen ei pitäisi tuntua vastenmieliseltä. Liikkuminen on helpompaa, jos olet innostunut uudesta harrastuksestasi. Terveyshyötyjen lisäksi saat hyvän ja virkeän mielen. Aloita vaikkapa kolmella puolen tunnin liikuntakerralla viikossa. Lisää aikaa vähitellen oman jaksamisesi mukaan. Jos mahdollista, lisää arkiliikuntaa kävelemällä työmatkat kokonaan tai osittain. Jää bussin kyydistä pari pysäkkiä aikaisemmin. Lenkitä koiraa ylimääräisen kerran silloin tällöin.

Säännöllinen ruokarytmi

Älä jätä aamiaista väliin, vaikka olisi kiire. Varmista että aamiaisesi on monipuolinen ja ravinteikas niin saat hyvän alun päivääsi. Syö pieniä ruoka-annoksia 3-4 tunnin välein. Mikäli sinulla on nälkä säännöllisestä ruokailusta huolimatta, varaa käsilaukkuun jotain pientä terveellistä välipalaa, kuten pähkinöitä, kasviksia tai kuivattuja hedelmiä. Koosta ruokailusi siten, että syöt aamiaisen, lounaan ja päivällisen lisäksi kaksi välipalaa, iltapalaa unohtamatta. Syö laadukkaita raaka-aineita ja syö vähintään puolet ruoka-annoksesta tuoreita kasviksia ja hedelmiä. Syö monipuolisia salaatteja, äläkä kypsennä kasviksia. Saat vaihtelua annoksiisi raastamalla porkkanoita tai kesäkurpitsaa. Vältä lisäaineita ja liikaa suolaa, sokeria ja rasvaa. Valmista ateriasi itse niin voit olla varma siitä, mitä ne sisältävät. Vältä myös alkoholia.

Muista vitamiinit

Keski-iässä myös kehon kollageenin tuotanto alkaa hidastua. Tuotanto voi pudota jopa puoleen aikaisemmasta. Tämä näkyy suoraan iholla siten, että ihoon ilmestyy juonteita ja iho alkaa roikkumaan. Kollageenin puutos heikentää luita ja niveliä ja siitä taas saattaa seurata vammoja ja kipua. Muista siis ottaa luonnollisia kollageenivalmisteita jotta saat luiden ja nivelien hyvinvoinnille lisäapua. Kollageeni myös auttaa vähentämään selluliittia ja pitää ihon kiinteämpänä ja sileänä.