Suomessa on käytetty viime vuosina yhteensä noin 9 miljoonaa euroa pyörämatkailun kehittämiseen. Uusia pyörämatkailuhankkeita on vireillä ympäri Suomea, ja kasvun myötä alalle on syntynyt paljon uusia yrityksiä sekä työpaikkoja nykyisiin yrityksiin.
Pyörämatkailun suosion kasvu luo mahdollisuuksia uusille yrittäjille ympäri Suomea sekä innostaa jo olemassa olevia yrittäjiä miettimään liiketoimintaansa uudestaan. Ahvenanmaan saaristossa uuden majoituspalvelun Brändö Bike & Bed, avannut Eija Laitala-Pettersson arvioi Pyörämatkailukeskukselle, että jopa 60 prosenttia heidän asiakkaistaan oli kesällä 2021 pyörämatkailijoita. Myös Public House Selvä Pyy Ylläksellä ja liikennöitsijä Vainionliikenne ovat huomanneet pyörämatkailijoihin panostamisen tärkeyden ja kehittäneet omia palvelujaan vastaamaan paremmin pyörämatkailijoiden tarpeisiin.
“Pyörämatkailukohteiden suosio ei perustu pelkästään laadukkaaseen reitistöön, vaan palveluntarjoajien ja yrittäjien rooli on ensiarvoisen tärkeä, koska heidän avullaan pyörämatkailijat saavat uniikit paikallisvinkit nähtävyyksistä, parhaista kahviloista ja ravintoloista sekä hyvistä pyöräreitistä”, toteaa Pyörämatkailukeskuksen asiantuntija Henna Palosaari.
Pyörämatkailukeskuksen kanssa samoilla linjoilla on Teiskon Viinin yrittäjä Kaisa Auer: “Meillä on jo hieno reitistö Tampereella, joten meidän yrittäjien tehtävä on nyt panostaa pyörämatkailijoiden palveluihin, tiivistää yhteistyötä ja tuoda palvelut asiakkaiden tietoisuuteen. Liityimme myös osaksi Tervetuloa pyöräilijä -verkostoa, jotta voimme tehdä alueesta pyörämatkailijalle entistä houkuttelevamman ja lisätä alueen näkyvyyttä valtakunnallisesti. Alueellisen yhteistyön lisäämiseksi päätimme perustaa myös Visit Teiskon, joka kokoaa alueen matkailu- ja hyvinvointipalveluiden tarjoajat yhteen entistä tehokkaammin.”
Pyörämatkailijoihin kannattaa panostaa
Pyörämatkailun kasvu innosti luonnosta ja kestävästä matkailusta kiinnostuneen Laitala-Petterssonin perustamaan oman yrityksen Brändö Bike & Bed, jonka nimi jo viestii pyöräilijälle, että hän on tervetullut. Myös Brändö Bike & Bed on yksi Suomen yli 120 Tervetuloa Pyöräilijä -yrityksestä. Tervetuloa pyöräilijä -tunnus on Pyöräilykuntien verkoston kesällä 2020 lanseeraama ohjelma, jonka avulla halutaan tiedottaa ja sitouttaa myös palveluntarjoajat ja yrittäjät palveluidensa kehittämiseen pyörämatkailun näkökulmasta. Pyörämatkailukeskus ylläpitää tunnusta jatkossa.
Pyörämatkailun kasvusta puhutaan paljon, mutta todellisia vaikutuksia ja sen luomia mahdollisuuksia voi olla vaikea hahmottaa ennen kuin asiaa kokeilee. Toinen Tervetuloa pyöräilijä -yritys, Public House Selvä Pyy Ylläkseltä huomasi pyörämatkailun todellisen kasvun ja taloudellisen vaikutuksen vasta, kun he itse rupesivat kehittämään omaa toimintaa pyörämatkailijoiden ympärille.
“Koronan myötä olimme pakotettuja miettimään liiketoimintaamme uudestaan ja nyt voin sanoa, että pyörämatkailijoihin panostaminen on todella kannattanut. Henkilökuntamme on koulutettu mm. kertomaan alueen reiteistä, meiltä löytyy pyöränkorjaukseen työkalusarja, on hyvä jalkapumppu, penkkien päälle irtoistuimet, jolloin kuraisenakin voi tulla ravintolaan, sekä suosituin on ehdottomasti pyöränpesupaikka. Ja vaikka pyöränpesupaikka on ilmainen, tulee lähes kaikki asiakkaat siitä sitten suoraan ravintolaan”, kertoo Selvä Pyy ravintolan ravintoloitsija Ilkka Poutanen Ylläkseltä.
“Parasta kehityksessä on ollut se, että olemme tänä kesänä voineet työllistää jopa enemmän henkilökuntaa kuin normaalilla talvisesongilla, joka on Lapin yrittäjille se tärkein”, Poutanen jatkaa.
Pyörämatkailun suosion kasvuun reagoi myös Vainion liikenne, joka otti tänä kesänä ensimmäisenä suomalaisena liikennöitsijänä käyttöön pyörätelineet busseihinsa.
“Kesän uusi palvelumuoto oli polkupyörätelineet autojen takana. Polkupyörämatkailun suosion noususta johtuen mekin halusimme kantaa kortemme kekoon ja tilasimme Valtterin Paja Oy:ltä polkupyörätelineitä. Valtterin Paja toteutti ideamme ja olemme hyvin tyytyväisiä lopputulokseen. Polkupyöriä on kulkenut mukana runsaasti ja asiakkaat ovat olleet hyvin tyytyväisiä. Telineet lisäsivät kuljetuskapasiteettiamme ja mahdollistivat, että myös rahti- ja muulle matkatavaralle jäi tavaratilassa tilaa”, kertoo Matti Vainio Vainion liikenteeltä.
Voiko pyörämatkailu vielä kasvaa?
Viime vuodet ovat osoittaneet, että pyörämatkailu on kasvava trendi, jonka suosio perustuu pitkälti sitä tukevien aktiivilomailun, luontomatkailun ja kestävän matkailun suosion kasvuun. Sähköavusteisten pyörien lisääntyminen on mahdollistanut pyörämatkailun entistä laajemmalle joukolle ja luo täysin uudenlaisia elämyksiä kaikenikäisille ja kuntoisille. Pyörämatkailun valttikortti onkin se, että pyöräily sopii kaikille ja jokainen voi toteuttaa sitä omalla tavallaan.
“Eräs vieraamme innostui kokeilemaan pyöräilyä 20 vuoden tauon jälkeen, koska meiltä hän sai helposti niin pyörän kuin opastuksen kivasta pyöräreitistä. Tämä osoittaa hyvin palveluiden tärkeyden ja sen, että pyöräily sopii kaikille ja kaikenikäisille, nuorista perheisiin ja senioreihin”, kertoo Laitala-Pettersson. “Ylläksellä vanhimmat pyöräilevät asiakkaat ovat olleet tänä kesänä yli 80-vuotiaita ja nuorimmat matkaavat pyöräkärryissä mukana tai potkuttelevat omilla potkupyörillä”, Poutanen jatkaa.
Pyörämatkailupäivää vietetään lauantaina 4.9. osana valtakunnallista Pyöräilyviikkoa.
Pyöräilykuntien verkosto