Valtakunnallista Pyöräilyviikkoa vietetään 6.5.–15.5. pääteemalla ’’Jokaisella on oikeus turvalliseen pyöräilyyn’’. Huomio halutaan kiinnittää pyöräilyn turvallisuuteen ratkaisevasti vaikuttaviin olosuhteisiin. Samalla keskusteluun nostetaan koettu turvallisuus eli turvallisuuden tunteen vaikutus kansalaisten pyöräilyinnokkuuteen.
Pyöräilyviikko on Pyöräilykuntien verkoston koordinoima valtakunnallinen kampanja, jonka tapahtumia järjestetään paikallisesti eri puolilla Suomea. Sadat eri toimijat tuovat esille pyöräilyn iloa ja monimuotoisuutta tapahtumissa ja keskusteluissa. Jokaisella on oikeus turvalliseen pyöräilyyn -teemalla halutaan kiinnittää huomio erityisesti siihen, minkälainen on kaikille turvallinen ja sujuva pyöräily-ympäristö.
Turvattomuuden tunne vaikuttaa suoraan ihmisten halukkuuteen liikkua
Pyöräilyviikosta on muodostunut monissa Suomen kunnissa jo vahva perinne ja esimerkiksi Jyväskylässä Pyöräilyviikkoa vietetään tänä vuonna jo 20. kertaa. Pyöräilyviikolla tapahtumia järjestävät niin kunnat, kaupungit, kolmannen sektorin toimijat kuin yritykset. ”On erittäin ilahduttavaa, että yhä useampi taho on mukana järjestämässä Pyöräilyviikkoa. Loistava juttu on myös se, että eri toimijat ovat yhdistäneet voimansa ja viestivät pyöräilystä yhdessä’’, kertoo Tuija Mikkonen Pyöräilykuntien verkostosta.
Pyöräilyyn kannustamisen lisäksi Pyöräilyviikolla on alettu kiinnittää huomioita myös pyöräilyn olosuhteisiin. ”Suomessa ollaan viimein herätty siihen, että kaikista eniten pyörän polkimille kannustaa sujuva ja turvallinen pyöräilyinfrastruktuuri, jossa opetella pyöräilyä, pitää pyöräilytaitoa yllä ja siirtyä vaivattomasti paikasta toiseen pelkäämättä’’, jatkaa Mikkonen.
Pyörällä liikkuminen nousee vaihtoehdoksi, kun pyöräily-ympäristö on turvallinen kaiken ikäisille ja erilaisilla pyörillä liikkuville. Pyöräilijät kokevat epämiellyttäväksi ympäristön, jossa kävellen, pyörällä, potkulaudoilla ja autolla liikutaan liian lähekkäin sekä tilanteet, joissa liikennejärjestelyt ovat epäselvät. Turvattomuuden tunne vaikuttaa suoraan ihmisten halukkuuteen liikkua ja heidän valitsemiinsa kulkumuotoihin.
Kymmenen eri teemapäivää tuovat esille pyöräilyn monimuotoisuuden
Kaupunkipyöräpäivä perjantaina 6.5.
Pyöräilyviikon ensimmäisenä päivänä juhlitaan kaupunkipyöriä. Kestävän liikkumisen kannalta kyse ei ole ihan pienestä jutusta. Kaupunkipyöräjärjestelmät tuovat pyöräilyä näkyväksi ja innostavat polkemaan. Tampereella Pyöräilyviikko käynnistyy kaupunkipyöräiloittelulla: perjantaina 6.5. starttaa nimittäin koko Pyöräilyviikon ajan kestävä kaupunkipyöräkiertue. Viikon aikana voi nähdä eri puolilla kaupunkia kaupunkipyörillä kulkevia pyöräagentteja, jotka esittelevät järjestelmän mahdollisuuksia ja jakavat pyöräilykarttoja.
Pyörä kuntoon -päivä lauantaina 7.5
Helsingin seudun polkupyöräilijät järjestävät Pyöräilyviikon avajaisviikonloppuna, lauantaina 7.5. yhdessä yhteistyökumppaniensa kanssa Kidical mass -pyöräparaatin, joka kulkee ympäri Helsingin kantakaupunkia. Retki muistuttaa turvallisen pyöräilyinfrastruktuurin merkityksestä, jotta pyöräily olisi turvallinen kulkutapa koko perheelle. Pääkaupunkiseudun Pyöräilyviikon avajaisten pyöräkatsastuksessa voi myös tarkistaa pyörän ajokunnon ja turvallisuuden. Lue lisää pääkaupunkiseudun Pyöräilyviikosta.
Perhepyöräilypäivä sunnuntaina 8.5.
Perhepyöräilypäivä on myös oivallinen kyläpyöräilypäivä! Näin kannustetaan Nurmijärvellä, jossa Pyöräilyviikon kunniaksi Herusten, Rajamäen, Kirkonkylän ja Klaukkalan taajamiin on merkitty kartalle rasteja, joita voi suunnata etsimään koko perheen voimin. Jakamalla omasta pyöräreitistä tai rasteista kuvan Instagramissa tunnisteella #nurmijarvipyorailee ja #nurmijarvi osallistuu palkintojen arvontaan. Lue lisää Nurmijärven verkkosivuilta.
Sähköpyöräpäivä maanantaina 9.5.
Sähköpyörät, laatikkopyörät ja pyöräkärryt tarjoavat yhä laajemmat mahdollisuudet pyöräilyyn, mutta muistuttavat samalla laadukkaan ja turvallisen pyöräreitistön merkityksestä. Maanantaina 9.5. järjestetään kaikille kiinnostuneille avoin ja ilmainen Pyöräilyviikon valtakunnallinen webinaari pyöräilyn ja pyörällä kulkemisen turvallisuudesta. Tilaisuudessa myös julkaistaan pyöräilyjärjestöjen laatima Pyöräilijän etiketti. Lisätietoa webinaarista ja ilmoittautumisohjeet.
Pyörällä töihin -päivä tiistaina 10.5.
Tiistaina 10.5. vietetään Pyörällä töihin -päivää ja koko Suomen yhteistä liikkumisen juhlapäivää, Unelmien liikuntapäivää. Pyöräilykuntien verkosto, Suomen Olympiakomitea ja Liikkuva aikuinen -ohjelma kannustavat yhteisellä haasteella jokaista suomalaista nappaamaan 10.5. polkupyörän alleen ja kokeilemaan työmatkan kulkemista kokonaan tai osittain pyörällä. Päivä voi sytyttää pyöräilyn kipinän ja olla lähtölaukaus säännölliselle työmatkapyöräilylle. Lue lisää.
Pyörällä kouluun -päivä keskiviikkona 11.5.
Pyörällä kouluun -päivänä kannustetaan koululaisia, opettajia ja koulun muuta henkilökuntaa kulkemaan matkansa pyörällä. Pyöräilyviikon teemaa hyödyntäen Pyörällä kouluun -päivänä voidaan pureutua monipuolisesti koulumatkojen liikenneturvallisuuteen. Liikkumisen vapaus ja vauhdin hurma motivoivat lapsia ja nuoria pyöräilemään. Aikuisten tehtävänä on varmistaa, että kotien ja koulun väliltä löytyy turvallisia ja sujuvia pyöräreittejä.
Lahdessa liikkumisen olosuhteista ja parantamisesta keskustellaan avoimessa Sujuvampaa ja laadukasta arkiliikkumista -tilaisuudessa keskiviikkona klo 17.00–19.00. Lue lisää Lahden Pyöräilyviikosta.
Pyörällä treeneihin -päivä torstaina 12.5.
Tennisliitto kannustaa ihmisiä liikkeelle myös tenniskenttien ulkopuolella ja muistuttaa, että arkiliikunnalla on merkittävä rooli ihmisten kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta. Pyöräily käy hyvästä alku- ja loppulämmittelystä, jotka ehkäisevät loukkaantumisia ja auttavat palautumaan.
Pyörällä on myös näppärä hurauttaa kulttuurin pariin. Lappeenrannan kaupunginteatterissa saa Pyöräilyviikolla järjestettäviin esityksiin 5 euron alennuksen perushintaisesta lipusta, jos lippua saapuu ostamaan pyöräillen. Lue lisää Lappeenrannan Pyöräilyviikosta.
Pyörällä kauppaan -päivä perjantai 13.5.
Nykypäivänä erilaiset kuljetusratkaisut mahdollistavat isompienkin ostosreissujen hoitamisen pyöräillen. Tavarapyörän kyydissä tai pyöräkärryssä kuljettaa helposti viikon ruokatarpeet, kun taas pienemmät ostokset kulkevat kätevästi repussa, sivulaukuissa tai pyörän korissa. Kauppojen kannattaa edistää asiointia fillarilla. Esimerkiksi Jyväskylän keskustan kauppakeskuksissa pyörällä kulkevat tuottavat nykyisin liikevaihdosta noin 15 prosenttia – ja osuutta voisi merkittävästi kasvattaa. Jyväskylässä monet liikkeet tarjoavat pyörällä kulkeville alennuksia ja etuja Pyöräilyviikon aikana. Lue lisää Jyväskylän Pyöräilyviikosta.
Pyörämatkailupäivä lauantaina 14.5.
Pyörämatkailu on saatu vahvaan kasvuun Suomessa viimeisen parin vuoden aikana ja kasvu tulee varmasti jatkumaan lähivuosina. Pyörämatkailun suotuisan kehityksen varmistamiseksi on tärkeää, että pyöräliikenne on turvallista ja turvallisuuden tunne nykyistä parempi. Vuonna 2020 perustettu Pyörämatkailukeskus auttaa kuntia ja muita toimijoita pyörämatkailun edistämistyössä ja ylläpitää muun muassa Suomen pyörämatkailun verkkosivua bikeland.fi ja Tervetuloa Pyöräilijä -tunnusta. Lue lisää.
Pyörällä kaiken ikää -päivä sunnuntaina 15.5.
Pyöräilyviikon päättää Pyörällä kaiken ikää -päivä. Ikäihmisille pyöräily on erinomaista kestävyysliikuntaa, joka ylläpitää toimintakykyä ja terveyttä. Polkupyörä tarjoaa mahdollisuuden itsenäiseen liikkumiseen, jolla voi parhaimmillaan olla todella suuri ja voimaannuttava vaikutus hyvinvoinnille. Kiikoisten Eläkeliitto ry aloittaa jokaviikkoisen sähköpyöräilykauden Pyöräilyviikon käynnistyessä. Yhteislenkit pitävät yllä sosiaalisia suhteita ja sähköpyörällä hurauttaa pidemmänkin lenkin helposti.
Lue lisää Valtakunnallisesta Pyöräilyviikosta pyöräilyvuosi.fi-verkkosivustolta.