Raportti: Lähes kolmannes kuluttajista valmis hylkäämään lihan ja siirtymään kokonaan vaihtoehtoisiin proteiineihin

Muutokseen motivoivat myönteiset ilmastovaikutukset, kertoo tuore raportti. 

Neljäsosa maailman hiilidioksidipäästöistä on peräisin elintarvikkeiden arvoketjusta. Näihin päästöihin liittyy suuri vähennysmahdollisuus, arvioi Boston Consulting Groupin (BCG) ja sijoitusyhtiö Blue Horizonin raportti.  

Yli 30 prosenttia kuluttajista olisi valmis vaihtamaan ruokavalionsa kokonaan vaihtoehtoisiin proteiineihin myönteisen ilmastovaikutuksen innoittamana. 

Vaihtoehtoisten proteiinien eli laboratoriossa kasvatettujen kasvien, mikro-organismien tai eläinsoluista uutettujen proteiinien arvioidaan olevan 11 prosenttia kaikesta proteiinin kulutuksesta vuonna 2035. Jos tähän päästäisiin, hiilidioksidipäästöjä vähentävä vaikutus olisi yhtä suuri kuin lähes koko maailman lentoliikenteen muuttamisella hiilipäästöttömäksi. 

Jos teknologia, sijoittajien kiinnostus ja poliittiset edellytykset vaihtoehtoisille proteiineille kehittyvät nopeammin, niiden osuuden ennustetaan nousevan jopa 22 prosenttiin. 

Raportin tiedot on kerätty kyselytutkimuksella 3700 kuluttajalta seitsemästä maasta (Kiina, Ranska, Saksa, Espanja, Arabiemiraatit, Iso-Britannia ja Yhdysvallat). 

Suurin päästövähennys sijoitettua rahasummaa kohti 

Investoinnit vaihtoehtoisiin proteiineihin ovat lisääntyneet 124 prosenttia vuosina 2019–2021. Syitä ovat eläinproteiinien nousseet hinnat ja maailman ruokakriisi. 

Raportin mukaan vaihtoehtoisiin proteiineihin sijoittamalla voidaan saavuttaa suhteellisesti suurin hiilidioksidipäästöjen vähennys sijoitettua rahasummaa kohti. 

Kolme neljäsosaa kuluttajista mainitsi terveellisemmän ruokavalion ensisijaiseksi motiiviksi vaihtoehtoisten proteiinien käyttöön. Noin yhdeksän kuluttajaa kymmenestä kertoi pitäneensä joistain maistamistaan vaihtoehtoisista proteiinista tehdystä elintarvikkeesta. 

Hinta ja maku ovat tärkeitä. Kuluttajat eivät millään markkina-alueella halua maksaa vaihtoehtoisista proteiineista enempää kuin lihasta, jos maku on yhtä hyvä. Jos hinta on lihaa kalliimpi, maun pitää olla parempi. 

Lue lisää: Food for Thought: The Untapped Climate Opportunity in Alternative Proteins | BCG 

Boston Consulting Group

https://www.reseptinurkka.fi/