Nyt saa viettää kotimaista kekriä!

Kekri on suomalaisten oma sadonkorjuujuhla. Nyt syksyllä on kekrin aika. Maa- ja kotitalousnaiset on elvyttänyt kekriperinnettä jo usean vuoden ajan. Kekrin keskiössä ovat kotimainen ruoka, yhdessäolo ja elinvoimaisen maaseudun arvostaminen.

”Mitä jos tänä vuonna vietettäisiin amerikkalaisen halloweenin sijasta kotimaista kekriä’”, ehdottaa järjestöpäällikkö Helena Velin. Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksesta. ”Nykyajan kekri voi olla vaikka mökin talvikuntoon laitto porukalla, jonka jälkeen nautitaan kekriherkkuja, tai haravointitalkoiden jälkeinen juhla.”

Kekrijuhlat voi helposti järjestää kotona. Tunnelmaan pääsee valitsemalla tarjottavaksi perinteisiä tai nykypäivään tuunattuja kekriruokia, koristelemalla pöytä luonnonmateriaaleilla ja käyttämällä vaikka säkkikangasta tai vanhoja pitsilakanoita pöytäliinana.

”Kaikki vanhat eriparisetkin astiat sopivat kattaukseen. Vieraat voivat myös pukeutua vanhaan tyyliin”, sanoo Helena Velin. ”Erilaiset lyhdyt ja ulkovalot ulkona tuovat kekriin sopivaa tunnelmaa ja valaisevat pimeää syksyä. Kirpputorilta voi tehdä löytöjä omiin kekrijuhliin.”

Viljatuotteet ovat ennen olleet ruokavaliomme perusta. Maakuntien perinteiset leivät sopivatkin hyvin kekrijuhliin. Juurekset, kaalit ja sipuli ovat omiaan höystämään liharuokia. Hyvän lisän raaka-ainevalikoimaan tuovat marjat ja sienet. Itse tehdyt makkarat ovat hieno lisä kekripöydässä. Raaka-aineet ja jatkojalosteet kannattaa mahdollisuuksien mukaan ostaa läheltä.

Helena Velin kokosi nykypäivään sovitetun kekrimenyyehdotuksen, jossa alkuruoaksi nautitaan juures-sieniseljankaa ja pääruoaksi tarjotaan ylikypsää possun kasleria punajuuri-ohralaatikon ja raikkaan kaalisalaatin kera. Kekrin jälkiruokana maistuu kurpitsakakku.

Juuressieniseljanka (Kuva: Timo Viljakainen)

RESEPTIT

Juures-sieniseljanka

6-8 annosta

2–4 (250 g) sipulia
300 g lanttua
300–400 g porkkanaa
150 g juuriselleriä
1 (200 g) palsternakka
1,8–2 l vettä
3–4 kasvisliemikuutiota
3 laakerinlehteä
400 g perunaa
300 g esikäsiteltyjä sieniä
voita tai margariinia
mustapippuria myllystä
1 prk (70 g) tomaattisosetta
250 g sulatejuustoa, esim. Koskenlaskija
tuoretta timjamia ja/tai tuoretta persiljaa

Kuori ja hienonna sipuli. Suikaloi kuoritut lanttu, porkkanat, selleri ja palsternakka tulitikkumaisiksi suikaleiksi.
Lisää kasvikset kiehuvaan kasvisliemeen johon on lisätty laakerinlehdet. Käytä aluksi kolme kuutiota.
Suikaloi myös perunat ja lisää ne hetken päästä kiehumaan.
Paista esikäsitellyt, hienonnetut sienet voissa ja mausta ripauksella suolaa ja mustapippuria.
Lisää sienet ja tomaattisose sekä kuutioitu juusto keittoon. Sekoittele kuumentaen kunnes juusto sulaa.
Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa tai kasvisliemikuutio sekä hienonnetut yrtit.

Kaali-porkkanasalaatti

noin 5 annosta

1,5 rkl sitruunamehua tai vaaleaa balsamietikkaa tai valkoviinietikkaa
3 rkl rypsiöljyä
1 rkl sokeria
mustapippuria myllystä
1 punasipuli
pala (n. 300 g) kaalia
2–3 porkkanaa

Sekoita kulhon pohjalla sitruunamehu, öljy, sokeri ja mustapippuri. Hienonna sipuli terävällä veitsellä ja laita kastikkeeseen.
Suikaloi kaali hienoiksi suikaleiksi veitsellä tai juustohöylällä. Leikkaa porkkanat veitsellä tai suikaloi vihannesleikkurilla ohuen ohuiksi suikaleiksi. Voit myös raastaa karkealla terällä.
Yhdistä kaikki aineet. Anna makujen tasaantua kylmässä ennen tarjoilua.

VINKKI! Lisää salaattiin halutessasi esimerkiksi omenaa tai kurkkua tulitikkumaisina suikaleita. Vaihtelua saat myös käyttämällä valutettua ananasmurskaa. Salaatinkastikkeeksi voit valmistaa myös kermaviili- tai kermaviili-kevytmajoneesikastikkeen. Silloinkin punasipuli kannattaa marinoida yllämainitussa kastikkeessa, jota riittää pienempi määrä.

Ylikypsä possun kassler

2 kg possun kassleria (niskaa)
3 tl suolaa
0,5 dl rypsiöljyä
3 valkosipulin kynttä
1 tl mustapippuria
1 tl inkivääriä
0,5 tl chilijauhetta tai 1 tl paprikajauhetta
4–5 laakerinlehteä

Valelukastike

1 dl fariinisokeria
1 prk (70 g) tomaattisosetta
2 dl appelsiinin mehua
1 appelsiinin raastettu kuori
0,5 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria
0,5 tl inkivääriä

Kastike

yhteensä 5–6 dl valelukastikkeen tähdettä, paiston aikana irronnutta nestettä ja tarvittaessa mietoa lihalientä
4–5 rkl maizenasuurustetta tummille kastikkeille

Kuivaa liha talouspaperilla. Hiero suola ja öljyyn sekoitetut hienonnettu valkosipuli ja jauhetut mausteet pintaan. Lisää pintaan laakerinlehdet. Laita liha maustumaan muovipussiin muutamaksi tunniksi tai yön yli jääkaapissa.
Voit ottaa lihan pari tuntia ennen paistamista huoneenlämpöön. Laita se uunivuokaan. Sekoita kastikkeen ainekset ja sivele lihan pintaan kastiketta.
Paista lihaa 120 asteessa 4–5 tuntia. Sivele paiston aikana kastiketta lihan pintaan 2–4 kertaa.
Mittaa kastiketta varten nesteet kattilaan. Kiehauta ja ripota suuruste sekoittaen joukkoon. Tarkista maku.

Punajuuri-ohralaatikko

Noin 10 annosta

1,5 dl ohrasuurimoita, rikottuja tai kokonaisia
6 dl vettä
0,5 tl suolaa
800 g punajuuria
2 kpl (100 g) sipulia
2 dl kermaa
3 dl kevytmaitoa
2 tl suolaa
2 tl basilikaa
0,25 tl valkopippuria

Keitä ohrasuurimot suolalla maustetussa vedessä puolikypsiksi n. 20 min. Tarkista keittoaika pakkauksesta.
Kuori ja raasta punajuuret. Kuori ja hienonna sipulit.
Sekoita punajuuriraaste, ohrasuurimot ja hienonnettu sipuli ja kaada seos voideltuun uunivuokaan.
Sekoita smetana, maito ja mausteet keskenään ja kaada seos vuokaan muiden aineiden päälle.
Paista laatikkoa miedossa uuninlämmössä 150 asteessa noin 1,5 tuntia.

Kurpitsakakku

 200 g talvikurpitsaa (esim. jätti-, myski- tai hokkaidokurpitsa)
200 g voita
1 dl (n. 50 g) pekaanipähkinöitä
4 kananmunaa
1,5 dl sokeria
1,5 dl fariinisokeria
4 dl vehnäjauhoja
1 rkl leivinjauhetta
1 tl kanelia
1 tl inkivääriä
1 tl kardemummaa
2 tl vaniljasokeria
kostutukseen omenatäysmehua

Kuorrutus

400 g tuorejuustoa
50 g pehmeää voita
4 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
1 tl luomusitruunan raastettua kuorta
tilkka sitruunamehua
(pinnalle pekaanipähkinöitä ja kurpitsansiemeniä)

Halkaise kurpitsat, poista siemenet ja paahda kurpitsaa 200-asteisessa uunissa, kunnes hedelmäliha on pehmeää. Koverra hedelmäliha kulhoon ja soseuta sauvasekoittimella. Voitele ja jauhota kakkuvuoka (halkaisija n. 24 cm).
Sulata voi ja rouhi pähkinät.
Vatkaa munat ja sokerit vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää munavaahtoon yhdessä voisulan kanssa. Lisää pähkinät ja kurpitsasose.
Kaada taikina kakkuvuokaan. Kypsennä kakkua 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia tai kunnes se tuntuu keskeltä tikulla koetettaessa kypsältä. Anna kakun jäähtyä hetki, pistele sinne tänne reikiä tikulla ja kostuta kakku omenamehulla. Peitä foliolla ja anna vetäytyä pari tuntia.
Vatkaa tuorejuusto ja voi sekaisin sähkövatkaimella. Lisää sokerit ja mausta sitruunalla. Levitä kuorrutus kakun päälle. Voit myös halkaista kakun ja levittää puolet kuorrutusseoksesta kakun väliin.
Koristele kakku halutessasi pekaanipähkinöillä ja kurpitsansiemenillä.

Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry 

https://www.reseptinurkka.fi/