Talviuintikausi on täällä: yhä useampi suomalainen hakee hyvää oloa kylmästä vedestä

Viilenevät vedet houkuttelevat talviuimarit aloittamaan uuden kauden. Syksy on hyvää aikaa myös talviuinnin aloittamiselle. Lajin suosio on nousussa ja Suomen Ladun talviuimarin ohjeet opastavat uusia harrastajia talviuinnin pariin. 

Syksyn saapuminen ja vesien viileneminen tarkoittaa myös talviuintikauden alkamista. Useilla talviuintipaikoilla kausi avataan perinteisesti lokakuun aikana. 

“Kausi alkaa, kun kelit kylmenevät tarpeeksi. Yhtenä päivänä vain toteaa, että kesä taitaa olla ohi”, sanoo Suomen Ladun ulkoilulähettiläs ja aktiivinen talviuinnin harrastaja Anna Valli.

Valli ui luonnon vesissä ympäri vuoden, joten siirtymä talviuintiin tapahtuu itsestään. Valli rohkaisee aloittamaan talviuinnin syksyllä, kun lämpötilaerot eivät ole yhtä suuria kuin myöhemmin talvella.

“Kynnys kylmiin vesiin on syksyllä pienempi. Keholla ja mielellä on vielä aikaa totutella muutokseen ennen talven pakkasia.” 

Kymmenessä vuodessa yli 100 000 harrastajaa lisää

Talviuinnin suosio on kasvussa ja yhä useampi haluaa kokea talviuinnin hyvät vaikutukset. Luonnonvarakeskuksen tekemän valtakunnallisen ulkoilututkimuksen mukaan lähes 12 prosenttia suomalaisesta aikuisväestöstä harrastaa talviuintia. Harrastajien määrä on ollut tasaisessa kasvussa. Vuonna 2010 harrastajia oli noin 10 prosenttia väestöstä ja vuonna 2000 noin 6 prosenttia

Suomen Ladun vuonna 2020 tekemän kyselytutkimuksen mukaan nykyisten harrastajien lisäksi talviuinnin olisi kiinnostunut aloittamaan yli 400 000 suomalaista. 

Erityisesti pääkaupunkiseudulla harrastajien määrän kasvu on näkynyt siinä, etteivät kaikki halukkaat ole välttämättä löytäneet itselleen talviuintipaikkaa. Ilmiö on virittänyt uusia talviuintimahdollisuuksia parantavia hankkeita. 

Myös Anna Valli on huomannut harrastajien määrän lisääntyneen.

“Monessa pääkaupunkiseudun talviuintiseurassa on ruuhkaa ja jäsenjonot voivat olla pitkiä. Talviuintipaikoilla ruuhkaa ei välttämättä huomaa ja kellonajasta riippuen voi olla jopa hiljaista”, kertoo Valli.

Valli muistuttaa, että pääkaupunkiseudulta löytyy onneksi talviuintipaikkoja, joissa pääsee kertamaksua vastaan uimaan laadukkaisiin ja turvallisiin puitteisiin.

“Vantaalta löytyvä Kuusijärvi on klassikko, siellä voi saunoa myös savusaunoissa. Keskustassa meriveteen voi pulahtaa esimerkiksi Allas Sea Poolilla. Helsingistä löytyy useampi yleinen sauna merenrannalta”, sanoo Valli.

“Syysaurinko suorastaan kutsuu uimaan, veteen pudonneiden lehtien kanssa on ihana uida”, kertoo Suomen Ladun ulkoilulähettiläs Anna Valli. (Kuva: Anna Valli)

Kiinnostus terveysasioihin on tärkein syy lajin aloittamiseen

Talviuinnilla tiedetään olevan monia terveysvaikutuksia.

“Talviuinti virkistää mieltä ja edistää fyysistä terveyttä. Uinti kylmässä vedessä rentouttaa ja edistää palautumista, laskee verenpainetta, parantaa vastuskykyä, tuo helpotusta nivelkipuihin sekä parantaa unen laatua”, kertoo Suomen Ladun aikuisliikunnan suunnittelija Jenni Humalajoki.

Suomen Ladun vuonna 2021 toteuttaman talviuintikyselyn tulosten perusteella tärkein syy talviuinnin aloittamiselle on nimenomaan kiinnostus terveysasioihin. Todennettujen terveysvaikutusten lisäksi talviuimarit kokevat harrastuksen lisäävän terveyttä: 66 prosenttia vastaajista kokee mielenvirkeytensä parantuneen ja stressin vähentyneen. 50 prosenttia koki flunssien vähentyneen. 

“Talviuinti sekä energisoi että rauhoittaa. Se lievittää stressiä. Uidessa keskittyy vain omaan kehoonsa ja hengitykseen, silloin mielessä pyörivät työasiat on helppo unohtaa. Ikinä ei saa yhtä hyvin nukuttua kuin avantouinnin jälkeen”, kertoo Valli omista kokemuksistaan.

Talviuimarin ohjeet opastavat lajin pariin 

Suomen Latu on laatinut talviuimarin ohjeet, jotka opastavat turvallisesti lajin pariin. Mikäli epäilee lajin sopivuutta itselleen, on hyvä keskustella lääkärin kanssa ennen lajin aloittamista. 

  1. Varustaudu uima-asulla, päähineellä, jalkineilla sekä halutessasi käsineillä. Älä mene uimaan yksin.
  2. Liiku rauhallisesti, sillä kulkureitit ja portaat voivat olla liukkaat.
  3. Lämmittele hyvin ennen veteen menoa esimerkiksi lyhyellä jumpalla. Jos menet suoraan saunasta uimaan, anna kehon viilentyä ennen uintia.
  4. Hengitä rauhallisesti veteen mennessä, kylmä vesi saattaa aluksi aiheuttaa vaaratonta hengen salpautumista.
  5. Aloita lyhyillä pulahduksilla ja pidennä uintiaikaa oman tuntemuksesi mukaan. Älä hyppää veteen ja vältä pään kastelemista.
  6. Lämmittele maltillisesti ja juo reilusti lämmintä juotavaa talviuinnin jälkeen.
  7. Älä mene uimaan sairaana tai alkoholin vaikutuksen alaisena. Mikäli epäilet talviuinnin sopivuutta itsellesi, keskustele ensin lääkärisi kanssa.
  8. Nauti talviuinnin hyvistä terveysvaikutuksista kehoasi kuunnellen. Lapsetkin voivat kokeilla talviuintia aikuisten seurassa.

Suomen Latu toimii talviuinnin asiantuntijana sekä edistäjänä Suomessa. Tietoa tapahtumista, ajankohtaisia asioita ja vinkkejä talviuintiin löytyy Suomen Ladun nettisivuilta

Suomen Latu