Nenäpäivä lähestyy! 11.11. halataan maailmaa ja tehdään hyvää yhdessä

Nenäpäivä kutsuu ihmiset yhteen tekemään hyvää. Monen päällekkäisen kriisin myötä tarve kehitysyhteistyölle ja lapsen oikeuksien puolustamiselle on kasvanut ennätyskorkealle.  

Loka-marraskuussa koko Suomi kutsutaan mukaan hyvän tekemiseen, kun Nenäpäivä-kampanja valtaa katukuvan, ruudut, ääniaallot ja somen. Kampanja näkyy ja kuuluu 24.10.–13.11., ja itse Nenäpäivää vietetään 11.11. perinteisen Yle TV1:n suoran lähetyksen merkeissä. 

Nenäpäivä kerää varoja maailman heikoimmassa asemassa olevien lasten hyväksi tehtävään kehitysyhteistyöhön

Kampanjan teemana on tänä vuonna läheisyys. 

“Maailmassa on eletty viimeiset vuodet kriisien aikaa. Kriisit ovat näyttäneet, että se mikä tapahtuu lähellä, vaikuttaa kauas ja se mikä tapahtuu kaukana, saattaa mullistaa meidän ja läheistemme elämän. Välittäminen ja yhdessä oleminen on nyt erityisen tärkeää, joten Nenäpäivä haluaa tuoda ihmisiä yhteen iloisissa hyvän tekemisen merkeissä”, kertoo Nenäpäivä-säätiön toiminnanjohtaja Riina Paasio.

Välittäminen ei katso etäisyyttä: voit halata heitä, jotka ovat lähellä ja voit myös osoittaa välittämistä kauas osallistumalla Nenäpäivään ja tukemalla työtä maailman lasten hyväksi. 

Suora koko illan lähetys ilahduttaa Yle TV1:ssä 11.11. 

Perinteisen suoran Nenäpäivä-lähetyksen Tampereelta juontavat tänä vuonna artisti ja tv-persoona Mikko Kuustonen, uutistoimittaja Hanna Visala sekä Putouksesta tuttu näyttelijä Maaria Nuoranne. 

Illan musiikista vastaavat Samu Haber, Erin, Irina, Saara AaltoHassan MaikalAntti KetonenJesse KaikurantaNelli Matula ja Ida Elina sekä Matti ja Teppo & Portion Boys

Mukana tunnelmaa nostattamassa ovat myös muun muassa näyttelijät Konsta Hietanen, Jaana Saarinen, Isadora Brown, Sami Uotila, Reetta Ylä-Rautio, Sampsa Tuomala, Jari Saarelainen, Ville Tiihonen, Ella Kanninen, Reidar Palmgren, Minka Kuustonen, Heikki Silvennoinen, Eero Milonoff, Iikka Forss, Jarkko Niemi ja Tommi Rantamäki.

Lähetyksessä tutustutaan kehitysyhteistyöhön Ugandassa ja Kambodžassa ja kuullaan asiantuntijoiden puheenvuoroja.

RSO:n Nenäpäivä-konsertti juhlistaa naisia ja tyttöjä

Nenäpäivän tunnelmaan virittäydytään musiikin tahdissa 4.11., eli viikkoa ennen suoraa Nenäpäivä-lähetystä, kun Radion Sinfoniaorkesterin Nenäpäivän hyväksi taltioitu konsertti lähetetään Yle TV1:ssä. 

Konsertin teemana ovat tyttöjen ja naisten oikeudet ja aihe loistaa kirkkaasti ja lämpöisesti jokaisessa kuultavassa kappaleessa. Mukana on uutta suomalaista musiikkia Kaija Saariahosta Kiestinkiin. Solisteina esiintyvät muun muassa Anu KomsiEmma SalokoskiAnni Elif Egecioglu ja Aarne Pelkonen

Konsertin juontaa Lola Odusoga ja musiikin lisäksi lähetyksessä kuullaan tositarinoita Nenäpäivä-varoin tuetuista kohteista. 

Konsertti kuullaan radioversiona Yle Radio 1:n taajuudella perjantaina 11.11. 

Nenäpäivän juontajat. (Kuva: Johanna Kannasmaa)

Nenäpäivä näkyy ja kuuluu mediassa

Nenäpäivä on jälleen kerran innostanut mukaan hyvän tekemiseen suuren joukon tv- ja radio-ohjelmia. 

YleX:n suosittu ja palkittu Naurumaraton uudistuu ja kasvaa! Tänä vuonna Naurumaraton muuntautuu 42-tuntiseksi peliksi, jota pelaavat livenä Helsingin Senaatintorilla YleX Aamu, YleX Iltapäivä sekä Viki KöpiNaurumaraton – Game of Nosen aikana kolutaan läpi viime vuosien tunnettuja fantasia- ja pelimaailmoja. 

Puoli seitsemän -ohjelman juontajat Mikko Kekäläinen ja Ella Kanninen taas haastavat itsensä jäätanssiin ja Pikku Kakkosessa Jyrki ja Neponen viettävät Nenäpäivän kunniaksi erityisen kilttiä iltaa.  

Strömsössä kudotaan lokakuussa Nenäpäivän kunniaksi iso kaverihuivi, jonka alle mahtuu lämmittelemään kaksikin ihmistä. 

Viime vuonna debytoinut Yle X3M-kanavan ennätyspitkä 66 tunnin ja 6 minuutin maratonlähetys palaa Kjell “From Hell” Simosasin luotsaamana suurempana ja hullumpana!  

Yle Radio Suomi ilahduttaa kuulijoitaan Nenäpäivä-etkoilla, joissa muun muassa vieraillaan tapahtumissa ympäri Suomea ja tavataan illan esiintyjiä.

Nenäpäivää voi viettää myös Summerin somessa. Yle Mixin lasten uutisissa taas kerrotaan, missä Nenäpäivän apua tarvitaan ja miksi.

Pavlovin Rotat -pelikanava puolestaan striimaa Nenäpäivän merkeissä Tubesta tuttujen vieraiden kanssa! Mukana ovat muun muassa Lakko ja Justimusfilms ja lisäksi myös huippusuosittu Kaverin Puolesta Kyselen -podcast heittäytyy Nenäpäivään.  

Nenäpäivän jälkeen päästään tietenkin kokemaan illan hauskimmat ja koskettavimmat hetket uudelleen Sohvaperunoiden seurassa.

Yhdenvertaisempi Nenäpäivä – julkkikset eivät enää vieraile kehitysyhteistyöhankkeissa


Nenäpäivä-kampanja panostaa jatkossa yhdenvertaisuuteen, monimuotoisuuteen ja inklusiivisuuteen.

“Toiveenamme on kampanja, joka saa kaikki mukaan rakentamaan oikeudenmukaisempaa maailmaa. Olemme kuulleet ja vastaanottaneet viime vuosina saamamme arvokkaan palautteen ja pyrimme luomaan kampanjasta aiempaa yhdenvertaisemman”, kertoo toiminnanjohtaja Riina Paasio.

Ensimmäiset konkreettiset muutokset näkyvät jo tämän vuoden Nenäpäivässä.

Kehitysyhteistyökohteista kertovissa inserteissä ei enää nähdä julkkiksia, vaan pääosassa ovat paikalliset ihmiset ja järjestöjen työntekijät. 

Jotta lähetys heijastelisi paremmin ympäröivän maailman monimuotoisuutta, on tavoitteena, että myös Nenäpäivän asiantuntija- ja esiintyjäkaarti olisi jatkossa entistä monimuotoisempi.

“Edellä mainitut muutokset ovat tärkeitä askeleita. Yhdenvertaisemman ja inklusiivisemman Nenäpäivän rakentaminen ei kuitenkaan ole vuoden projekti vaan sitoudumme kehittämään toimintaamme jatkuvasti. Nenäpäivä kuuluu kaikille”, Paasio lisää.