Keski-ikäisen miehen treenaaminen

Kun mies pääsee keski-ikään, eli sohvaperunan ikään, huomaa keskivertomies silloin, että nuoruuden vartalosta on vain muisto ja ennen niin hyvin kaikkia ruokia ja juomia sulattanut elimistö ei enää hoidakaan tehtäviään näemmä niin mallikkaasti. Keskikehoon alkaa siis kerääntyä hieman talven varalle energiavarastoja, joita ei kuitenkaan talvenkaan aikana käytetä, vaan samat elintavat jatkuvat vuodenajasta toiseen, miksi?

Miksi muutos tapahtuu keski-iässä?

Usein kasvavaa painoa selitellään kehon sisäisillä muutoksilla, kun kuitenkin suurin syy on ihmisen omien tapojen muutoksessa, liikunnan vähenemisessä sekä stressin lisääntymisestä. Yksi suurimmista lihomista aiheuttavista tekijöistä on nimenomaan stressi ja sen aiheuttama hormonaalinen häiriö – eli jos oppisimme tai osaisimme paremmin hallita stressiä, auttaisi se myös painonhallinnan kanssa.

Keski-iässä meille myös tulee enemmän vapaa-aikaa, emmekä ole enää yhtä liikunnallisia kuin nuorempana ja esimerkiksi pelaaminen lisääntyy keski-iässä. Näin ei tapahtunut ennen, mutta nyt ollaankin ihmisen historiassa sellaisessa vaiheessa, että nettipelaamiseen on totuttu lapsena, nuorena ja aikuisena ja jo sitä kautta liikunta on vähentynyt verrattuna, vaikka 90-lukuun.


Rahapelaaminen myös lisääntyy keski-iässä, koska on lisää vapaa-aikaa ja nykyään on suoratoistopalveluiden kautta niin mahdollista katsoa vaikka läpi vuorokauden eri urheilulähetyksiä. Jos ennen pelattiin jalkapalloa, koripalloa tai mentiin jäälle laukomaan, niin nyt katsotaan Vedonlyontiyhtiot.com sivustolta, mitä pelejä millaisilla kertoimilla olisi tarjolla Liigassa tai vaikkapa Valioliigassa. Pika vedonlyönti mahdollistaa parhaimpien kertoimien käyttämisen helposti ja nopeasti.

Vedonlyönti urheiluharrastuksena saattaa olla palkitsevaa, mikäli nautit esimerkiksi palloilulajeista, sekä vedonlyönnin tuomasta jännityksestä.

Opi hallitsemaan stressiä

Stressi on siinä mielessä kumma asia, että monet sanovat, että on hyvä, että ihmisellä on vähän stressiä. Mutta ongelmaksi stressi muodostuu, kun ihminen stressaa liikaa, eikä ole ketään kuka osaisi kertoa, missä menee raha, tai miten stressitasoa pitäisi mitata? Yksi tapa on tietenkin harrastaa liikuntaa ja saada sitä kautta oikeanlaisia, terveellisiä hormoneja kehossa liikkeelle ja samalla saada keholle todellista liikuntaa.

Stressiä on todellakin monenlaista ja meistä jokainen käsittelee sitä erilailla, eikä aina edes välttämättä tunnista stressitilaa. Esimerkiksi huolehtiminen ja murehtiminen asioista ylläpitää kehon stressitasoa ja ihmisen tulisi oppia suhtautumaan asioihin suhteuttamalla ne omaan elämään ja siihen, mitä oikeasti itse voi asioille tehdä. On myös hyvä rakentaa omalla elämällä selkeitä rutiineja, jos vaikka ei lähtisi juoksulenkille niin pieni happihyppely kävelyn merkeissä, vaikka joka ilta kello 19 tai ruoka-ajoista kiinni pitäminen. Omaan aikatauluun pitää myös jättää aikoja, kun ei tarvitse tehdä mitään, voi vain istua ja lukea, katsoa televisiota tai vain katsella ulos maailman menoa.

Rauhallista treenaamista

Jos nuorempana on tullut liikuttuja treenattua, mutta se kaikki on sittemmin jäänyt, voi opetella liikkumaan rauhallisemmin tai ainakin eri tavalla. Päivittäinen kävelytuokio ennen ruokatuntia tai töiden jälkeen tai kun on päässyt kotiin mahdollistaa aivojen hapensaannin ja omat ajatukset pääset ulkoilmassa valloilleen. Ei ole pakko juosta tai hölkätä, jo perus ulkona oleminen on hyväksi. Aina voi myös aloittaa liikuntatunneilla tai joogassa käymisen vaikka kaverin kanssa, jolloin yhdistyy sekä sosiaalinen aspekti että liikkuminen – eikä tarvitse kuitenkaan mennä viinilasilliselle joogatunnin jälkeen. Toisaalla taasen tunnin tietokonepelaamisen jälkeen on hyvä käydä puolen tunnin kävelyllä- kokeile vaikka, keho ja aivosi tykkäävät siitä ja vaikka palaisit pelien pariin, huomaat pelaavasi hieman paremmin tekemäsi ulkoilun jälkeen.

Älä jää yksin

Keski-iässä on myös hyvä pitää yhteyttä ystäviin, joko sosiaalisen median kautta, soittamalla tai sitten tapaamalla – kunhan sinulla on ihmisiä, joiden kanssa voit puhua asioista ja tarvittaessa hakea heiltä apua. Jos sinusta sen sijaan tuntuu, että olet yksinäinen, hakeudu joko netissä tai ihan paikallisesti erilaisiin kerhoihin tai yksinäisten ihmisten tapaamisiin, ne eivät velvoita mihinkään, mutta voit tavata ihmisiä, joista kiinnostut ja joiden kanssa voit keskustella asioista, käydä kävelyllä tai jopa alkaa harrastaa jotain yhteistä yhdessä.