Nykyaikainen sohvaperuna voi pitää omasta kunnostaa perushuolen jopa ilman sen suurempia salilla käymisiä ja himoharjoittelua. Itseasiassa sellainen peruskunnon ylläpitäminen ei ole kovin vaikeata, jos ei polta tupakkaa eikä juo alkoholia ja omaa edes jonkinlaisen asentaan itsensä kunnioittamisessa ja kehonsa huomioimisessa.
Vedonlyönti onkin monen sohvaperunan suosikkitapa ”harrastaa urheilua” ja urheiluvedonlyönnin kohteet nostavatkin monien sykkeet korkealle. Lisäksi vedonlyöntitoimistojen, eli vedonlyöntisivustojen mainokset ovat tehneet vedonlyönnin aloittamisesta helppoa ja suoraviivaista.
Esimerkiksi urheilu seuranta omalta sohvalta käsin on täysin sallittua, kunhan kuitenkin muistaa muutaman kerran viikossa käydä vähintään tunnin kävelyllä ulkona ja syö kohtuullisen säännöllisesti ja nukkuu hyvin. Oma urheilulaji on yleensä tullu oman nuoruuden sosiaalisten verkostojen tai oman perheen harrastusten kautta, ja se saattaa kestää pienestä lapsesta aina vanhusikään saakka.
Sohvaperunan urheiluharrastus voi olla monipuolinen ja sisältää erilaisia aktiviteetteja, kuten urheilun seuraamista eri suoratoistopalveluista, eUrheilua ja erilaisia pelejä netissä, sekä muita viihteen muotoja älypuhelimella. Lisäksi voi ottaa rauhallisia hetkiä lukemiselle tai päiväunille terveyden edistämiseksi. Tärkeää on löytää itselleen mieluisia ja rentouttavia tapoja nauttia vapaa-ajasta sohvalla
Aktiivisuden lisääminen
Sohvaperunan aktiivisuuden lisäämiseksi on tärkeää huomioida THL:n suositukset, jotka kannustavat kohtuukuormitteiseen kestävyysliikuntaan vähintään 2 h 30 min viikossa tai raskaampaan kestävyysliikuntaan vähintään 1 h 15 min viikossa. Lisäksi suositellaan lihaskuntoa ja liikehallintaa ylläpitävää liikuntaa vähintään kaksi kertaa viikossa. Monipuolinen liikunta, kuten kävely, pyöräily tai tanssi, lisäävät arjen aktiivisuutta ja parantavat hyvinvointia. Liikunnan aloittamisen ei tarvitse olla suurieleistä; pienetkin aktiiviset teot päivän mittaan kuten taukojumppa, portaiden käyttö hissin sijaan tai lyhyet kävelylenkit lounastauolla voivat olla hyvä alku aktiivisemmalle elämäntyylille
Vedonlyönti on sen sijaan tullut monille penkkiurheilijoille tutuksi televisiomainoksista ja sitä kautta on sitten lähdetty Googlen kera katsomaan, mistä oikeasti on kyse. Vedonlyönnissä ei itsessään ole mitään pahaa, se tuo parhaimmillaan mielenkiintoisen lisän siihen seurattavaan otteluun tai tapahtumaan. Nykyään vielä lähes jokainen vedonlyöntioperaattori tarjoaa maksuttomat suoratoistopalvelut eri urheilutapahtumien seuraamiselle aivan päätelaiteriippumattomasti. Se siis tarkoittaa, että nykyään voit harrastaa oman urheilulajisi seuraamista koska ja missä tahansa oletkaan.
Kunto ja oma mieli
Jos päästä oman kuntosi liian huonoksi, se tulee väistämättömästi vaikuttamaan myös omaan mieleen, vireyteen ja jaksamiseen. Omasta kehosta kannattaa siis pitää oikeasti huolta, mutta jos et halua, ei tarvitse alkaa ”himona” kuntoilemaan.
Tässä laiskalle kuntoilijalle muutama helppo ja yksinkertainen vinkki, joita noudattamalla sinulla on paremmat mahdolisuudet päästä kuntosi puolesta ehkä paremmalle uralle.
Liikunta tuottaa nautintoa. Sen harrastamisesta on myös hyötyä. Liikunta kehittää ja ylläpitää fyysistä, henkistä ja sosiaalista terveyttä sekä vähentää ennenaikaista kuolleisuutta.
Kävelylenkki piristää
On monesti jo tutkittua totta, että mielemme kaipaa luontoon. Siksi jo puolen tunnin kävely puistossa tai metsässä antaa aivoillemme ja samalla mielellemme rauhoittumis ja latausaikaa ja tekee monella tasolla hyvää meidän kokonaisuudellemme. Kokonaisuus kuitenkin koostuu hyvin voivasta mielestä ja kehosta.
Kävelylenkillä ei ole tarkoitus saada hikeä pintaan tai tuntua siltä, että happi loppuu. Mutta siinä kävellessä katse vaeltaa polun oheen ja taivaaseen, näkee kenties lintuja, oravia… kaikki tämä on aivoille muutakin kuin vain kävelystä saatua happea. Kannattaa kokeilla. Jos ei päivittäin niin ainakin muutaman kerra viikossa voi piipahtaa ulkona.
Kävelylenkki nostaa mielialaa. Se saa olon tuntumaan reippaammalta ja energisemmältä sekä kävellessä että sen jälkeen. Ahdistuksen, tyytymättömyyden ja toivottomuuden tunteet vähenevät. Ajatukset siirtyvät ikävästä vellonnasta vaikkapa ympäröivään luontoon.
Syö säännöllisesti
Tämä on oikeasti yksi kaikista helpommista tavoista voida paremmin: oman syömisen tarkkailu ja seuranta. Tavoitteena on luonnollisesti katsoa, ettei kerää omaan kehoon liikaa rasvoja, sokereita tai suolaa. Ne kaikki ovat tarpeellisia, mutta saamme nykyaikana niitä kaikkea aivan liikaa kehomme tarpeisiin verrattuna, jos emme yhtään seuraa mitä syömme, ja koska syömme.
Parasta olisi syödä hyvin aamulla, päivällä ja illallinen. Näiden lisäksi sitten pari välipalaa ja siinä ovat päivän ruoat. Näiden lisäksi ei tarvitse syödä ja napostella koko aikaa ja ostaa kaikkea hyvää kotiin. Yleensäkin on hyvä pitää kodin kaapit tyhjänä kaikesta siitä hyvästä, joka on niin helppoa syödä, kun on aikaa ja tekee mieli.
Toinen hyvä ohje on opetella itse tekemään ruokaa. Ensinnäkin sillä voi säästää talouskuluissa, mutta toisaalta se myös antaa aivoille tekemistä, ja ajankuluja. Koskaan ei oikeasti ole liian kiire syödä.
Syömien ohessa on hyvä muistaa myös tarpeellinen juominen. Pari päivää vettä tai vastaavaa päivässä pitää kehon nestetasapainon kunnossa. Limujen, oluiden ja kahvin juominen ei tee sitä – ja muista, että erilaiset energiajuomat saattavat antaa lisäbuustin pariksi tunniksi, mutta juoman vaikutuksen jälkeen väsyminen on tuplapaha!