Liikkujan viikolla rakennetaan kestävän liikkumisen uutta normaalia

Koronaviruspandemia on vaikuttanut väistämättä ihmisten tapaan liikkua. Poikkeuksellinen aika on näkynyt muun muassa lisääntyneenä etätyönä ja kiihtyvänä polkupyörien myyntinä. Nämä muutokset saattavat vaikuttaa liikkumiseemme myös tulevaisuudessa. Liikkujan viikko viestii ja kannustaa tänä vuonna kestävään liikkumiseen.

-Poikkeusajan tilanne on muuttanut monien liikkumistottumuksia. Liikkujan viikko on hyvä ajankohta pohtia, voisiko mahdollisista muutoksista kestävämpään suuntaan tulla pysyviä, kannustaa Sara Lukkarinen Motivasta.

Useat suomalaiset kunnat tuovat esille kestävän liikkumisen mahdollisuuksia syyskuun 16.–22. päivä vietettävällä Liikkujan viikolla. Viikolla järjestetään erilaisia tapahtumia ja tempauksia, kuten ilmaista joukkoliikennettä.

Joukkoliikennekampanjoita on luvassa muun muassa Kemissä, Imatralla, Joensuun seudulla sekä Porvoossa. Joukkoliikenteen lisäksi Porvoon kaupunki tarjoaa kaupunkipyörät ilmaiseksi yhden päivän ajan.

– Haluamme pitää esillä sitä, että joukkoliikenne on turvallinen tapa matkustaa, kunhan viranomaissuosituksia noudatetaan. Perinteinen Bussilla pääsee -kampanjamme järjestetään myös tänä vuonna, kertoo Marja-Leena Inkinen-Remes Joensuun kaupungilta.

Pyöräily on kasvattanut suosiotaan ja sähköpyörien kysyntä on huimassa nousussa. Lisääntynyt etätyö korostaa lähiympäristössä liikkumisen merkitystä. Haminan kaupunki kannustaakin Liikkujan viikolla asukkaita pyöräilyyn polkupyörien korjaustempauksen avulla.

Kaupunkipyörien käyttäjämäärät ovat vähentyneet vuonna 2020 joissakin kaupungeissa, mutta myös poikkeuksia on, sillä Kuopiossa kaupunkipyörien käyttäjämäärä on noussut.

– Kaupunkipyörien käyttömäärä on tänä kesänä ollut huikea. Vilkku-fillareilla on ajettu 700 000 km ja rekisteröityneiden käyttäjien määrä on noussut yli 20 000 käyttäjään, kertoo Hanna Väätäinen Kuopion kaupungilta.

Eurooppalainen liikkujan viikko kannustaa ihmisiä pohtimaan omia, arkisia liikkumisvalintoja ja niiden vaikutuksia ympäristöön ja yhteiskuntaan. Liikkujan viikko huipentuu 22.9. vietettävään Auton vapaapäivään. Suomessa Liikkujan viikkoa viettää 19 kuntaa ja kaupunkia. Viettäjiksi ovat ilmoittautuneet Espoo, Hamina, Imatra, Joensuu, Jyväskylä, Jämsä, Kangasala, Kemi, Kerava, Kouvola, Lahti, Lempäälä, Porvoo, Ranua, Riihimäki, Sipoo, Tampere, Vaasa ja Ylivieska.

Syksy on laajasti kestävän liikkumisen aikaa. Liikkujan viikon lisäksi syyskuussa on käynnissä Liikkeen hurmaa -kampanja. Liikkeen hurma kannustaa koko kuukauden ajan löytämään iloa arjen liikkumisesta ja paljastamaan hurmaavimmat arkireitit.

www.liikkujanviikko.fi

www.mobilityweek.eu

www.facebook.com/liikkujanviikko

www.twitter.com/kuljeviisaasti

www.instagram.com/kuljeviisaasti

www.kavelykilometrikisa.fi

www.liikkeenhurmaa.fi

Suomessa Liikkujan viikkoa koordinoi Motiva Oy Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin toimeksiannosta.