Suomalaisten leivänsyönti on muuttunut

Suomalaisten leivänsyönnissä on havaittavissa pysyvää muutosta. Vaikka koronarajoitukset ovat poistuneet ja toiminta kouluissa ja monilla työpaikoilla on palautunut korona-aikaa edeltäväksi, on monilla työpaikoilla yleistynyt ns. hybridimalli, jossa osa työviikosta tehdään etätyönä. Se heijastuu henkilöstöravintoloiden palveluiden käyttöön ja sitä kautta myös kodin ulkopuolella syötävän leivän kulutukseen.

Kotimaisen pehmeän leivän kulutus ei kokonaisuudessa vähentynyt koronavuosina, vaikka rajujen koronarajoitusten myötä vuonna 2020 kotimaiset leipätoimitukset HoReCa -puolelle vähenivät edelliseen vuoteen verrattuna jopa reilun neljänneksen. Tämä käy ilmi Leipätiedotus ry:n kotimaisten leipomotuotteiden myyntitilastosta.

”Kotimaisten leipäostosten määrä vähittäiskaupassa kasvoi tuolloin 3,6 miljoona kiloa, saman verran kuin vastaavien leipätoimitusten määrä HoReCa -puolella laski”, kertoo tilastoinnista vastaava projektikoordinaattori Terhi Virtanen.

Vaikka vuonna 2021 koronarajoitusten löysentämisen myötä kotimaisen ruokaleivän toimitukset HoReCa-sektorille kasvoivat lähes 15 %, olivat ne edelleen 16 % vuoden 2019 tasoa alhaisemmat. Samaan aikaan ruokaleivän toimitukset / ostaminen vähittäiskaupasta kasvoi 3 % eli noin 5 milj.kg. Suomalaiset ovat siis yhä enemmän tottuneet syömään leipänsä vähittäiskaupasta ostettuna, ja henkilöstöravintoloissa ja kahviloissa syödyn leivän määrä on yhä vähentynyt.

Alkuvuoden 2022 tilastojen perusteelle leivänsyöntitottumukset ovat korona-aikaa vastaavat ja kuluttajat ostavat leipänsä edelleen vähittäiskaupasta. Paluu henkilöstöruokailuun on hidasta, ainakin leivän suhteen. Kotimaisen ruokaleivän toimitukset HoReCa -puolelle ovat nimittäin edelleen 7 % alhaisemmat koronaepidemiaa edeltävään aikaan verrattuna. Samaan aikaan leipäostokset vähittäiskaupasta ovat hiukan kasvaneet. Tämä viitaisi siihen, että etätyöskentely on ainakin osittain tullut jäädäkseen ja henkilöstöravintolalounaat korvataan osittain edelleen kotilounailla, toteaa Virtanen. Leipä kuitenkin kuuluu suomalaisten lounaslautaselle hyvin yleisesti. Leipätiedotuksen kuluttajatutkimuksen mukaan yli kolmannes suomalaisista syö leipää lounaalla.

Leipätiedotus ry

https://www.reseptinurkka.fi/