Joka viides suomalainen on antanut autolleen lempinimen, sen voi nimetä jopa entisen kemian opettajan mukaan

Saabukka ja Pösö ovat autojen lempinimiä, joista voi päätellä myös merkin, ja Allukin viittaa mukavasti malliin. Ford Karies, kertoo auton kunnosta ja Punainen Pantteri paljastaa auton värin. Leasingautoyritys LeasePlanin tuore kysely kertoo, että viidennes vastaajista on antanut autolleen lempinimen, onhan auto arjessa tärkeä kaveri ja perheenjäsen. Yksi vastaajista on ristinyt autonsa Panuksi yläasteen kemian opettajan mukaan.

Auton Päivää vietetään lauantaina 3. syyskuuta jo 26:tta kertaa. Tämä vuonna päivän teemana ovat liikkumisen kustannukset, joilla on suora merkitys niin kotitalouksien kuin elinkeinoelämänkin toimeentuloon. Auton Päivä on Autoliiton luoma teemapäivä.

Myös leasigautoyritys LeasePlan Suomessa on huomattu, ettei auto ole vain kulkuneuvo, vaan se on niin työ- kuin yksityiskäytössäkin kaveri ja kuuluu kiinteästi sinkun ja lapsiperheen arkeen. Auto on suomalaisille tärkeä osa elämää ja liikkumista, auto mahdollistaa monia asioita ja tuo arkeen sujuvuutta.

– Kyselymme mukaan yli tuhannen vastaajan joukosta 20,8 prosenttia oli antanut autolleen nimen tai lempinimen. Nimien kirjosta välittyy aito tunneside autoon, lempinimeä on mietitty tarkoin, ja se pohjautuu usein auton merkkiin, malliin tai rekisterikilpeen. Näistä on saatu kehitettyä mahtavia lempinimiä, kuten Sorsa, Hempuli, Nubsu ja Nopponen. Itseäni hymyilytti eniten nimi Panu, joka on annettu yläasteen kemian opettajan mukaan, naurahtaa myyntipäällikkö Timo Loimaranta LeasePlan Suomesta.

Loimaranta ei ole itse vielä nimennyt autoaan. – Moni työkaveri on autolleen kuitenkin antanut nimen. Kollegani auto kulkee nimellä Arska auton värin ”pineapple sun” mukaan.

Huumorilla ja hellyydellä

Autoilla on usein perinteinen etunimi, kuten Seppo, Saara tai Veera. Oman auton nimi saattaa sisältää myös unelman eli punainen auto on Ferrari. Kiintymyksestä kertovat myös Hytykkä-, Söpö- ja Möhkö-nimet. Nimiä on toisinaan mietitty myös kaverien kesken ja perheen kanssa yhdessä. Ja onhan se selvää, että jos auto on pikkuinen, niin nimeksi sopii Tirppa.

LeasePlan teetti Omnibus-kyselyn elokuun lopulla 2022. Kyselyyn osallistui 1 027 vastaajaa ympäri Suomen, eniten vastaajia oli Etelä-Suomesta, pääkaupunkiseudulta ja Länsi-Suomesta. Ikäjakauma oli tasainen alkaen 25 vuodesta 74 vuoteen. Miehiä vastaajista oli 49,9 % ja naisia 50,6 %. Kyselyn teki Syno International.

LeasePlan Finland Oy