Liikunnan vaikutukset ajan edetessä

liikunnan vaikutukset

Liikunnan vaikutuksia on tutkittu jo pitkään. Sen on havaittu tuovan useita erilaisia hyötyjä, jotka vaihtelevat liikunnan keston ja tyypin mukaan. Tässä artikkelissa käymme läpi liikunnan eri hyötyjä usealla aikavälillä.

Aivot ja lihaksisto kiittävät heti

UKK-instituutin blogin mukaan liikunnasta saatavia välittömiä vaikutuksia on paljon. Esimerkiksi lihasten verenkierto kasvaa, mikä johtaa niiden parempaan toimivuuteen ja energian kulutuksen kasvuun. Myös aivot muuttavat hieman toimintaa, sillä liikunta tehostaa keskittymistä, nostaa vireystilaa sekä laskee leposykettä liikunnan jälkeen. Välittömät vaikutukset aivoissa tehostuvat ajan kuluessa, jos liikunta on säännöllistä.

Muutamassa kuukaudessa jo paljon muutoksia

Jo muutamassa kuukaudessa lihaksisto voi muuttua peilissä huomattavasti. Lihasten koko voi hieman kasvaa lihasvoiman ohella. Tähän vaikuttaa erityisesti liikunnan tyyppi, haastavuus ja ihmisen perimä. Ahkera kuntosalilla käyminen yhdistettynä muutenkin terveelliseen elämään antaa lihaksille hyvän pohjan kasvaa ja vahvistua. Arjen askareet ja raskaammatkin ponnistukset voivat tuntua muutaman kuukauden säännöllisen liikunnan ansiosta paljon kevyemmältä. Lihasten vahvistumisen myötä myös liikunta- ja tukielimistön ongelmat voivat helpottaa.

Liikunnan vaikutukset aivoissa kohentavat aivojen toimintaa ja hyvinvointia. Tehostunut verenkierto ja hapenottokyky aikaansaavat muutoksia. Aivojen ja lihasten lisäksi myös perusaineenvaihdunta tehostuu ja rasvasolut menettävät rasvaa. Se kuitenkin vaatii myös oikeanlaisen ruokavalion, sillä lisääntynyt energian tarve liikunnan myötä voi johtaa liian suuriin ruokamääriin. 

Jos aerobisen liikunnan määrä on ollut riittävä, jopa leposyke ja verenpaine voivat laskea muutamassa kuukaudessa. Tämän lisäksi hengityselinten ja verisuoniston toiminta voi parantua.

Lue tästä: Vesiliikunnan edut: Uinti ja muut vesiaktiviteetit terveytesi tueksi

Säännöllinen liikunta ennaltaehkäisee ongelmia ja lieventää stressiä

Pitkällä aikavälillä tapahtuu edelleen runsaasti muutoksia. Edellä mainitut tehostuvat entisestään. Niiden lisäksi myös luusto vahvistuu, painonhallinta helpottuu, lääkityksen tarve voi vähentyä ja stressiä sietää paremmin.

Kuntosalitreenaamisen johdosta lihakset ja luusto ovat kovilla. Rasitusta vastaamaan lihasten koko kasvaa sekä luusto vahvistuu. Erityisesti vahva luusto auttaa ennaltaehkäisemään ongelmia, mikä korostuu iän ollessa korkea. Myös jopa lääkityksen tarve voi vähentyä säännöllisen liikunnan johdosta. Se ei kuitenkaan tarkoita, että kannattaisi itse kokeilla. Lähtökohtaisesti aina ammattilaisen käskystä voi tehdä muutoksia.

Liikunnasta on siis monia hyötyjä. Haitat, kuten loukkaantumisriski ja hieman suuremmat menot jäävät lähes aina hyötyjä pienemmäksi. Kannattaakin lähteä liikkumaan, energisiä liikuntahetkiä!

Lue tästä: Taktista tiimityötä ja adrenaliinia: Miksi arisoft on enemmän kuin pelkkä harrastus