Telinevoimistelun EM-kilpailuihin lähtee 10 suomalaisvoimistelijaa

Suomen edustajat telinevoimistelun Euroopan mestaruuskilpailuihin Sveitsin Baseliin 21.­–25.4.2021 on valittu. Kevään näyttökilpailujen perusteella naisista EM-kilpailuihin valittiin vahvimmat neliottelijat eli Ada Hautala (Oulun Pyrintö), Lea Bernards (Espoon Telinetaiturit), Maisa Kuusikko (Tampereen Voimistelijat) ja Iida Haapala (Voimisteluseura Keski-Uusimaa). Miesten näyttökilpailuissa kisapaikkansa lunastivat Oskar Kirmes (EsTT), Elias Koski (Voimisteluseura Helsinki), Robert Kirmes (EsTT), Emil Soravuo (EsTT), Akseli Karsikas (OP) ja Tarmo Kanerva (Tampereen Sisu).

Vuoden 2021 EM-kilpailut käydään yksilökilpailuina. Kunkin telineen karsintakilpailuun voi osallistua neljä voimistelijaa yhdestä osallistujamaasta. Telinefinaaleissa voimassa on kahden voimistelijan maakiintiö. EM-titteleiden lisäksi sekä naisten neliottelussa että miesten kuusiottelussa on jaossa kaksi edustuspaikkaa Tokion olympialaisiin. 

Suomen kaikki naiset lähtevät Baseliin tekemään neliottelun. Voimisteluliiton naisten telinevoimistelun lajipäällikön Satu Murtonen kertoo, että karsintakilpailuissa parhaan tuloksen voimisteli Maisa Kuusikko, 15, joka voimistelee ensimmäistä vuottaan naisten ikäsarjassa.

– Ennakkoon ajateltuna odotukset kisaan ovat korkealla, mutta maailmantilanne on aiheuttanut sen, että vertailua muiden maiden voimistelijoiden tilanteeseen on lähes mahdotonta arvioida. Siispä matkaan lähdetään avoimin ja toiveikkain mielin, Murtonen sanoo. 

Suomen miehistä Oskar Kirmes, Elias Koski ja Robert Kirmes osallistuvat EM-kuusiotteluun. Emil Soravuo kilpailee permannolla, ensimmäistä vuottaan miesten sarjassa kilpaileva Akseli Karsikas hypyssä ja rekillä, Tarmo Kanerva puolestaan hevosella, renkailla ja nojapuilla. Miesten telinevoimistelun lajipäällikön Kasper Holopaisen mukaan suomalaiset lähtevät Baseliin toiveikkaina tavoittelemaan finaalipaikkoja sekä kuusiottelusta että telineiltä.

– Kuusiottelijat ovat näyttäneet hyviä suorituksia ja potentiaalia yli 80 pisteen ylitykseen. Emil Soravuo on tehnyt loistavia sarjoja permannolla, ja näyttökilpailuissa hänen parhaat pisteensä olisivat oikeuttaneet vuonna 2019 sekä EM- että MM-kisojen finaalipaikkaan, Holopainen valottaa miesten kisakuntoa.  

Suomalaisvoimistelijoiden EM-kilpailut alkavat keskiviikkona 21. huhtikuuta naisten karsintakilpailuilla. Miehet aloittavat karsintansa torstaina 22. huhtikuuta.

Voimistelijoiden lisäksi Suomesta Baseliin lähtevät naisten valmentajat Pauliina SavolaHanna Järvinen ja Igor Cherepov sekä miesten valmentajat Timo HolopainenMati Kirmes ja Janne Haapajoki. 

Telinevoimistelun EM-kilpailujen aikataulu*

* Huomioi paikallinen kellonaika.

Ke 21.4. klo 10–20.30 naisten karsintakilpailut
to 22.4. klo 10–19.40 miesten karsintakilpailut
pe 23.4. klo 13.30–15.30 naisten neliottelufinaali, klo 17–19.45 miesten kuusiottelufinaali
la 24.4. klo 13.30–14.10 miesten permantofinaali, klo 14.10–15.10 naisten hyppy- ja miesten hevosfinaalit, klo 15.10–16.10 naisten nojapuu- ja miesten rengasfinaalit
su 25.4. klo 13–14 naisten puomi- ja miesten hyppyfinaalit, klo 14–15 naisten permanto- ja miesten nojapuufinaalit, klo 15–15.40 miesten rekkifinaali.

EM-kilpailut käydään ilman yleisöä. Suomessa kilpailujen etenemistä voi seurata Yle TV2:n ja Yle Areenan välityksellä. EM-kilpailujen virallinen kisasivusto löytyy osoitteesta www.basel2021.com.

Suomen Voimisteluliitto