Terveellinen ruoka – lisää kasvisten määrää helposti

terveellinen ruoka

Terveellinen ruoka ja kasvikset kulkevät käsikädessä. Kasvikset tarjoavat runsaasti vitamiineja, kivennäisaineita ja kuituja, mitkä kaikki ovat hyvin tärkeitä hyvinvoinnin kannalta. Jos haluat lisätä kasvisten määrää ruokavaliossasi helposti, tässä blogipostauksessa saat muutamia vinkkejä, jotka auttavat sinua syömään enemmän kasviksia päivittäin.

Aloita pienin askelin

Jos et ole tottunut syömään paljon kasviksia, aloita lisäämällä niitä aterioihin vähitellen. Voit esimerkiksi lisätä salaatin määrää tai vihannespaloja lautasellesi päivittäin. Pienet muutokset voivat johtaa suuriin tuloksiin ajan myötä, kun kasvisten määrä ei välttämättä tunnu enää niin isolta.

Prosessoidut välipalat, kuten keksit, sipsit ja patukat on helppo korvata kasviksilla. Herkkujen ostamisen sijaan voit esimerkiksi paloitella porkkanoita, syödä viinirypäleitä tai ottaa tavaksi hedelmien syömisen. Vahvoista tavoista eroon pääseminen voi olla hankalaa ja tilannetta voi helpottaa esimerkiksi dippaamalla paloiteltuja porkkanoita esimerkiksi hummukseen tai guacamoleen.

Terveellinen ruoka ei tarkoita pelkkää salaatin syömistä

Monesti puhuttaessa kasvisten syömisen lisäämisestä ihmisillä on tapana ajatella salaattia. Vaihtoehtoja pelkän salaatin lisäksi kuitenkin löytyy useita. Esimerkiksi smoothiet ovat loistava tapa lisätä kasviksia ruokavalioon. Voit lisätä pinaattia, lehtikaalia tai avokadoa smoothien joukkoon. Voit myös kokeilla vihersmoothieita, jotka sisältävät pääasiassa vihanneksia ja vain pienen määrän hedelmiä, tai tehdä puhtaasti hedelmäpohjaisen smoothien. Vaihtoehtoja on monia, ja mikä parasta – suurin osa niistä on erittäin terveellisiä.

Myös isojen energialähteiden korvaaminen vegaanisilla vaihtoehdoilla on mahdollista. Voit vaihtaa osan lihapohjaisista aterioista kasvisvaihtoehtoihin. Voit kokeilla kasvispohjaista pastakastiketta tai valmistaa kasvispihvejä hampurilaisia varten. Tämä tarjoaa vaihtelua ruokavalioon samalla lisäten kasvisten määrää. Kaikki eivät kuitenkaan aina pidä prosessoiduista kasvisruoista tai jaksa tehdä tuttuja ruokia uudella versiolla itse, jolloin kannattaa kokeilla uusia reseptejä. Vanhojen ruokien muuttaminen kasvisversioiksi on kuitenkin vain pieni kaikista mahdollisista vaihtoehdoista.

Suunnittele etukäteen

Ateriasuunnittelu auttaa sinua varmistamaan, että syöt riittävästi kasviksia. Suunnittele etukäteen viikon ruokalista ja sisällytä siihen erilaisia kasvisvaihtoehtoja eri aterioille. Näin varmistat, että saat monipuolisesti eri kasviksia ruokavalioosi. Samalla pystyt halutessasi myös laskemaan ruoan sisältämät ravintoarvot ja mahdollisesti vertailemaan edellisiin tuloksiin.

Lisäämällä kasvisten määrää ruokavaliossasi, parannat ravitsemustasi ja tuet terveyttäsi. Muista nauttia erilaisia kasviksia monipuolisesti ja kokeilla uusia reseptejä. Pienillä muutoksilla voit tehdä suuren eron hyvinvoinnillesi pitkällä aikavälillä. Ja muista, terveellinen ruoka on hyvin laaja käsite, minkä ansiosta vaihtoehtojakin on valtavasti. Kokeilemalla uusia asioita löydät sinulle sopivan tavan lisätä kasvisten määrää ruokavaliossasi.