Viisi vinkkiä pitkille jalkamarsseille

Sanasta jalkamarssi sinulle voi tulla mieleen armeijan marssit, etenkin jos olet suorittanut varusmiespalveluksen. Jalkamarsseja voit kuitenkin suorittaa myös siviilissäkin – reppu selkään ja marssimaan! Nappaa tästä parhaat vinkit rakkuloiden, hankaumien ja ylimääräisen väsymyksen päihittämiseksi.

Rytmitä tauot sekä huolto

Pitkät marssit voivat olla kymmeniä ellei satojakin kilometrejä. Sopivan tauotuksen avulla vältät ylitsepääsemättömän väsymyksen iskemisen. Esimerkiksi tahdilla 50 minuuttia marssimista ja 10 minuuttia taukoa voi toimia hyvin. Jos sää on kylmä, on tärkeää pitäytyä rytmissä sillä pitkäksi venynyt tauko voi johtaa lihasten kylmenemiseen. Kankeilla jaloilla marssiminen lisää loukkaantumisriskiä sekä on raskaampaa. Talvella marssiessa ei siis välttämättä kannata istua esimerkiksi maahan lumen päälle, vaan esimerkiksi repulle tai retkituolille.

Lue tästä: Näin kehität kuntoasi

Pitäessäsi taukoja, voit pelkän lepäämisen lisäksi huoltaa itseäsi muutenkin. Sukkien vaihtaminen esimerkiksi kolmen tunnin välein pitää jalkasi kuivana. Erittäin lämpimällä säällä ja hengittämättömillä kengillä kävellessä voit joutua vaihtamaan sukkia useamminkin. Jos päätä, ettet vaihda sukkia, kannattaa sinun käyttää talkkia. Märät ja suojaamattomat jalat hiertävät helposti ja veristen rakkuloiden ilmaantuessa marssista tulee erittäin epämiellyttävää.

Taukojen aikana on myös hyvä ottaa kulauksellinen vettä sekä syödä hieman. Suuret vaihtelut ruokamäärässä voivat johtaa lisäväsymykseen. Pyri kuitenkin syömään päivän aikana lämpimät ateriat.

Ennakoi ja valmistaudu riskeihin

Jalkamarssit eroavat huomattavasti muutaman kilometrin kävelylenkeistä. Marssit monesti suoritetaan maastossa, jolloin nilkkoja tukevat kengät tulevat tarpeeseen. Varmista myös, että kengät olevat oikean kokoiset. On myös tärkeää ”sisään ajaa” kengät lyhyemmillä marsseilla, jos ne ovat uudet.

Hiertymien estämiseksi ota mukaan esimerkiksi talkkia, urheiluteippiä sekä vähintään viisi paria sukkia. Urheiluteipillä ja talkilla voit tehokkaasti ennaltaehkäistä tiettyjen jalkojen alueiden hiertymistä, mikäli osaat ennakoida minne rakkulat ilmaantuvat. Riittävä määrä sukkia auttaa myös pitämään jalkasi kuivina, jolloin hiertymiä ei tule yhtä helposti. Kuivuuden edelleen vähentämiseksi voit laittaa kengänpohjien alle esimerkiksi sanomalehden sivuja, sillä ne imevät kosteutta. Pyri vaihtamaan sanomalehden sivut sukkien vaihdon yhteydessä, sillä ne kostuvat hyvin nopeasti.

Toivottavasti sait tästä artikkelista hyviä vinkkejä tulevaisuuden jalkamarsseillesi. Turvallisia ja nautinnollisia kilometrejä!