Vitamiinit, oma kehomme ja hyvinvointi

Me harrastamme, me pidämme itsestämme huolta, mutta kuinka usein teemme tämän perustuen johonkin todelliseen tietoon kehomme tilasta? Kuinka usein olemme käyneet kehon erilaisissa mittauksissa, jotta tiedämme, missä tilassa kehomme on oikeasti. Me saatamme tuntea kehomme omalla tavallamme, mutta tiedämmekö oikeasti, missä tilassa se on? Vitamiinit ovat kehollemme tärkeitä, mutta saammeko me niitä omassa arjessamme tarpeeksi, ja tiedämmekö, mitä meidän tulisi tehdä varmistaaksemme oman kehomme ja sitä kautta oman hyvinvointimme kannalta tärkeiden vitamiinien riittävä saaminen?

Vitamiini ja ravintolisät hyvinvoinnin takeena

Hyvinvointi liittyy fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin tasapainoon. Tärkeää on huolehtia ravitsemuksesta, liikunnasta, unesta ja stressin hallinnasta. Vitamiinit ovat tärkeitä ravintoaineita, joita tarvitaan erilaisten kehon toimintojen tukemiseen. Ne ovat välttämättömiä terveen aineenvaihdunnan ylläpitämiseksi ja ne saadaan pääasiassa ruoasta. Joissakin tapauksissa vitamiinilisät voivat olla tarpeen, mutta niiden tarve on yleensä pieni verrattuna ruoan saamaan vitamiinimäärään. On tärkeää käyttää vitamiineja ja ravintolisiä asiantuntijan suosituksen mukaisesti.

Terveyden ja hyvinvoinnin kannalta tärkeimpiä vitamiineja ovat A-, C-, D-, E- ja K-vitamiinit sekä 8 eri B-vitamiinia. Suomalaisten kannattaa kiinnittää erityistä huomiota riittävään D-vitamiinin ja foolihapon saantiin. Mistä näitä hyvinvointimme kannalta tärkeitä vitamiineja sitten saadaan?

A-vitamiinia saa oransseista ja tummanvihreistä kasviksista kuten porkkanasta, bataatista ja pinaatista sekä maksasta, maidosta ja keltuaisesta, eli lisäämällä näitä sopivasti omaan viikoittaiseen ruokavalioon, voidaan varmistaa oman A-vitamiinin riittävä saaminen. Esimerkiksi vaikkapa miniporkkanat välipalaksi? B12-vitamiinia saa lihasta, kalasta, maksasta ja maidosta sekä joistakin maitohappokäytetyistä kasviksista, ja B12-vitamiinia ei ole oikeastaan ollenkaan kasviksissa, joten vegaanien tulisi kiinnittää huomioita B12-vitamiinin saamiseen vaikkapa nimenomaan lisäravinteiden kautta. B12 on tärkeä myös foolihapolle, sillä foolihappo ei toimi elimistössä ilman B12-vitamiinia. Foolihappoa saa kasviksista, hedelmistä ja marjoista sekä täysjyväviljatuotteista. Foolihappoa sisältävät muun muassa kukkakaali, parsakaali ja palkokasvit sekä mustikat, soija, keltuainen ja maksa. B7 eli biotiini, on vitamiini, jota saa esimerkiksi lihasta, maksasta ja maidosta sekä kananmunasta ja kaurasta. Lisäksi biotiinia syntyy suolistossa. B3-vitamiinia eli niasiinia saa lihasta, kalasta, maksasta ja maidosta sekä kananmunista ja täysjyväviljasta. Näistä kaikista löytyy hyvin lisätietoa monesta eri lähteestä. C-vitamiinista ollaan puhuttu aina, ja se tärkeydestä meidän hyvinvointiimme. C-vitamiini eli askorbiinihappo vaikuttaa kasvuun ja parantaa vastustuskykyä. C-vitamiinilla on merkitystä luuston ja hampaiden sekä veren muodostukseen, ja se edistää ihon hyvinvointia ja haavojen paranemista. C-vitamiini myös edistää raudan imeytymistä ja tehostaa E-vitamiinin toimintaa. C-vitamiini on E-vitamiinin lailla antioksidantti, eli se suojaa solun rakenteita hapettumisvaurioilta. C-vitamiinia saa kasviksista, hedelmistä ja marjoista kuten perunoista, sitrushedelmistä ja tyrnistä. D-vitamiinin lähteitä ovat rasvainen kala ja kalaöljy sekä kananmuna, sienet ja maito, johon Suomessa lisätään D-vitamiinia. D-vitamiinia esiintyy eri muodoissa, joista vitamiinilisäksi kannattaa valita D3 eli kolekalsiferoli, jota myös ihossa kesällä syntyy. E-vitamiinia saa pähkinöistä, siemenistä ja kasviöljyistä sekä vihreistä lehtivihanneksista ja täysjyväviljoista ja monista marjoista. K-vitamiinia saa vihreistä kasviksista kuten kaaleista ja pinaatista sekä maksasta ja kasviöljyistä.

Oman hyvinvoinnin tae löytyy meistä itsestämme

Oman hyvinvoinnin tukemiseen on monia erilaisia keinoja, joista tärkeimmät ovat:

  1. Ravitseva ruokavalio: Syöminen tasapainoista ruokaa, joka sisältää tarpeeksi proteiinia, hiilihydraatteja, rasvoja, vitamiineja ja kuitua.
  2. Liikunta: Liikunnan avulla voit pitää kehosi kunnossa, vähentää stressiä ja parantaa mielialaa.
  3. Uni: Uni on tärkeää kehon ja mielen palautumiselle. Tarvittavan unen määrä vaihtelee yksilöllisesti, mutta yleensä tarvitaan 7-9 tuntia yössä.
  4. Stressin hallinta: Stressi on luonnollinen osa elämää, mutta liian suuri stressi voi vaikuttaa negatiivisesti terveyteen. Stressin hallintaan kuuluu erilaisia tekniikoita, kuten meditaatio, hengitysharjoitukset ja rentoutumisharjoitukset.
  5. Sosiaaliset suhteet: Sosiaaliset suhteet ovat tärkeitä hyvinvoinnille, sillä ne tarjoavat tukea ja yhteisöllisyyttä.
  6. Hyvä itsetunto: Hyvä itsetunto on tärkeää omalle hyvinvoinnille, sillä se auttaa hallitsemaan stressiä ja lisäämään itseluottamusta.
  7. Huolehtiminen henkilökohtaisesta hygieniasta: Päivittäisellä huolehtimisella ihosta, hiuksista ja hampaiden terveydestä voi olla suuri vaikutus omaan hyvinvointiin.

Ylläoleva listaus on kaikille meille tuttu, mutta eri asia on osata ottaa listan asioita huomioon omassa hektisessä arjessa.